Aktuális híreink

Kedves vendégeink, partnereink!

A Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során rendelete továbbra is – visszavonásig - hatályban van. Ennek értelmében a magyarországi közösségi terekben, rendezvény helyszíneken, köztük az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár épületében továbbra is tilos tartózkodni.

A Kormánydöntés értelmében a Közösségi Ház és Városi Könyvtár áprilisban is ZÁRVA TART, azaz NEM LÁTOGATHATÓ! A márciusra és áprilisra tervezett programok, események későbbi időpontban kerülnek megrendezésre.
Az Intézményben lévő ügyfélszolgálatok sem látogathatók, javasoljuk, hogy az ELMÜ-t https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/ugyintezes az FCC-t https://www.fcc-group.eu/hu/magyarorszag/kapcsolat.html és a falugazdászt https://www.nak.hu/nyitolap az ügyfélszolgálatokon keresztül keressék, a személyes jelenlétet nem igénylő ügyfélszolgálatok zavartalanul működnek.
Ha valaki megszegi a kormány rendelkezését szabálysértést követ el, ami a Szabálysértési törvény szerint pénzbírsággal büntethető, amelynek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A rendelkezés betartását a Rendőrség ellenőrzi.

Munkatársaimmal együtt bízom abban, hogy a korlátozó intézkedések hamarosan véget érnek és újra megtelik élettel Gyál Város közösségi színtere. Addig is a weboldalunkon a www.gyalikozhaz.hu és az Fb felületeinken https://www.facebook.com/gyalikozhaz/ számos tartalmas közművelődési lehetőséggel várjuk Önöket.

Megértésüket és együttműködésüket megköszönve!

Bretus Imre
az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár
igazgatója

Kedves vendégeink, partnereink!

A Kormány 2020. március 28-al tovább szigorítja az egészségügyi megelőző intézkedéseket, részleges kijárási tilalom lép életbe április 11-ig. A Közösségi Ház ugyan zárva tart, munkatársai ebben a helyzetben is dolgoznak, igaz nem a megszokott módon, a jogszabályoknak megfelelően eljárva.

Kérem, ha bármilyen kérdése, kérése van, keresse munkatársaimat bizalommal.
Pénzügyi kérdésekben: Gergely Anitát - gergely.anita@gyalikozhaz.hu, szakmai kérdésekben: Velkei Erikát - velkei.erika@gyalikozhaz.hu, kommunikációs kérdésben: Bakó Lillát - bako.lilla@gyalikozhaz.hu,  intézmény és egyéb esetben: Jene Miklósné igazgatóhelyettest - konyvtar@gyal.hu vagy Bretus Imre igazgatót az igazgato@gyalikozhaz.hu e-mail címen.

Vigyázzon magára, hogy mielőbb ismét találkozhassunk.

Üdvözlettel:
Bretus Imre igazgató
 

GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓKRÓL!

ITT OLVASHATÓ

Fontos! A csalók a veszélyhelyzetre sincsenek tekintettel!

Az úgynevezett „unokázós” csalásokkal kapcsolatban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a koronavírus járványra történő hivatkozás, mint történet, legenda is felkerülhet a csalók listájára. Kérjük, figyelmesen olvassa el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály ELBIR hírlevelét!

ITT OLVASHATÓ

A KORONAVÍRUSSAL TERJEDNEK A CSALÓK! NE VÁLJON ÁLDOZATTÁ!

A koronavírus terjedéséről szóló hírek mellett megjelentek a témával kapcsolatban elkövetett csalások, csalás kísérletek. Kérjük, figyelmesen olvassa el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály ELBIR hírlevelét!

ITT OLVASHATÓ

ÓVINTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉNEK MEGAKADÁLYOZÁSÁRA!

A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBIR HÍRLEVELEIBEN A GYEREKEKNEK ÉS A FELNŐTTEKNEK IS KÜLÖN TÁJÉKOZTATÁST AD A MEGELŐZÉSI FOLYAMATOKRÓL.

GYEREKEKÉ ITT OLVASHATÓ

FELNŐTTEKKÉ ITT OLVASHATÓ


TOVÁBBI INFORMÁCIÓKAT, ELÉRHETŐSÉGEKET ITT OLVASHAT.

 

A közösségeink védelmében újabb Kormányzati intézkedés!

A Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedések között elrendelte az alábbiakat.

Rendezvény helyszínén, így az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár épületében is - a  résztvevők számától és a  rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Az ott tartózkodók létszámától függetlenül, az ott foglalkoztatottak kivételével tilos a látogatása a  nyilvános könyvtári ellátásról és a  közművelődésről szóló törvényben meghatározott közgyűjteménynek és közművelődési intézménynek, közösségi színtereknek.
Ez alapján a Közösségi Ház és Városi Könyvtár március 17, 8:00 órától – mindaddig, amíg a Kormány másképp nem rendelkezik – ZÁRVA TART, azaz NEM LÁTOGATHATÓ!

Ha valaki megszegi a kormány rendelkezését szabálysértést követ el, ami a Szabálysértési törvény szerint pénzbírsággal büntethető, amelynek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A rendelkezés betartását a Rendőrség ellenőrzi.

Megértésüket és együttműködésüket megköszönve!

Bretus Imre
Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár
igazgatója

2020. március 16.

Az InterTicket Kft. tájékoztatója Jegyirodai partnerei számára a koronavírus-vészhelyzettel kapcsolatban (2020.03.12)

A tegnapi napon a kormány határozatot hozott a 100 főnél nagyobb beltéri, és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásáról. Tegnapi levelünket követően, az alábbiakban szeretnénk ismertetni az időközben napvilágot látott visszafizetési konstrukciók esetén követendő eljárást. I. Az InterTicket szerződéses jogállása szerint ügynökként vesz részt a jegyek értékesítésében.

Ennek értelmében a rendezvényszervező, mint jegykibocsátó hatáskörébe tartozik döntést hozni azzal kapcsolatban, hogy az elmaradó rendezvények jegyárait visszatéríti-e, illetve a jegykibocsátó kötelessége a visszatérítéshez a pénzügyi alapot biztosítani. A rendezvényszervező a szerződése alapján kérheti InterTicket segítségét, hogy az ügynöki segédként részt vegyen a hálózatosan értékesített jegyek visszafizetésében, a jegykibocsátó által biztosított pénzügyi alap terhére. II. Jegyirodai partnereink szerződésük alapján kötelesek részt venni azon jegyek visszaváltási folyamatában, amelyet ők értékesítettek.

Erre vonatkozóan szükséges követni azon instrukcióinkat, amelyet a rendezvényszervezőkkel, jegykibocsátókkal folyatott egyeztetést követően továbbítunk jegyirodai partnereinknek. Az InterTicket eljárásrendje :

1. A rendezvények szervezőit, jegykibocsátó partnereinket nyilatkoztatjuk, hogy az egyes elmaradó előadásukkal kapcsolatosan milyen intézkedést kívánnak hozni. Számos verzió merül fel. a. Lesznek előadások, amelynek hálózatosan értékesített jegyeit visszatérítjük. b. Lesznek elmaradó előadások, amelynek jegyeit a szervező nem fogja visszaváltani. c. Lesznek előadások, amiket más időpontra helyeznek át, és a jegyeket nem váltják vissza. d. Emellett lesznek olyan új időpontra kerülő előadások, amik jegyeit a vevők visszaválthatják. e. Újabb típust képeznek azok az előadások, amelyet új időpontban fognak megtartani, de csak később fogják tudni kommunikálni az új időpontot. Ezek közt lesznek, amik visszaválthatók, és lesznek, amik nem. f. Van olyan szervező, aki úgy dönt, hogy a jegyeit nem váltja vissza, de saját pénztárában azt egy későbbi előadás vásárlásánál beszámítja, vagy saját pénztárában vásárlási utalványra váltja be.

2. A sokféle eljárási mód tisztázását követően egy olyan listát fogunk a jegyirodai partnereink számára elérhetővé tenni, amely tartalmazza azokat a rendezvényeket, amelyre nézve a követendő eljárás tisztázva lett. Ez a lista tartalmazni fogja azokat az előadásokat, amelyek jegyeit a szervező nem váltja vissza, vagy csak a saját pénztárában fogja kezelni. Ezekkel kapcsolatban a jegyirodában csupán tájékoztatási feladat lesz. A lista azokat az előadásokat is tartalmazni fogja, aminek visszaváltását a szervező kérte, és amelynek pénzügyi fedezetét biztosította, így azok visszaváltható státuszba kerültek.

3. Kérjük, hogy kizárólag azon jegyek vételárát fizessék vissza, amelyek szerepelnek a visszaváltható előadások listáján, továbbá kérjük, hogy ezt csak a megjelölt határidőn belül tegyék meg! Az e két feltételnek nem megfelelő jegyek árát nem áll módunkban jegyirodai partnereink felé elszámolni!

4. A visszaváltott jegyek elszámolási menete nem változik, a megszokott módon történik.

5. A nagy tömegű visszaváltás – és a közeli hetek várhatóan alacsonyabb értékesítési volumene – okán előfordulhat, hogy a még el nem számolt jegyárbevétel összegét meghaladja a visszafizetett jegyek összege. Ebben az esetben az elszámoláskor a különbözetet az InterTicket utalja a jegyirodai partner számlájára.

6. Előfordulhat, hogy a jegyiroda egyenlege negatív, és a visszafizetéshez nem rendelkezik megfelelő készpénzzel. Ebben az esetben kérjük úgy informálja az ügyfelet, hogy a visszaváltási igényét postai úton tudja érvényesíteni. Kérelmét levélben küldje el az InterTicket Kft. címére: 1139 Budapest, Váci út 99. VI. emelet a listában található határidőn belül. Kérelmében írja meg bankszámla számát, és a számla tulajdonosának nevét, valamint csatolja a visszaváltandó jegyeit. Kihangsúlyozzuk, hogy csak olyan esetben van mód ilyen visszatérítésre, amikor a jegyiroda egyenlege nullás, vagy negatív, valamint a visszaváltandó jegyek előadása szerepel a visszaváltható listán.

Az InterTicket mindent elkövet annak érdekében, hogy e kritikusnak ígérkező időszakban a leghatékonyabban működjön együtt jegyértékesítő partnereivel. Kérjük a fenti eljárásrendet szíveskedjenek betartani, hogy a bonyolult folyamatok áttekinthetően és akadálymentesen lebonyolíthatóak legyenek. Kérjük és várjuk, hogy kommunikációjukban is a fentiek figyelembevételével, a jó partneri viszony szellemében járjanak el.

Köszönettel és Üdvözlettel: az InterTicket csapata

Kedves vendégeink!

A Közösségi Házban az ELMÜ, az FCC és a Falugazdász is ügyfélszolgálatot működtet.

A cégek, visszavonásig, az ügyfeleik egészségének megóvása érdekében GYÁLON SZÜNETELTETIK AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLTATÁSAIKAT. A cégeket a honlapjukon és telefonos ügyfélszolgálataikon keresztül folyamatosan elérhetik.

Megértésüket köszönjük!

ELMŰ ÜGYFÉLFOGADÁS SZÜNETEL!

A járványveszélyre való tekintettel:

"Társaságunk döntése alapján a gyáli Arany János Közösségi Házban található ügyfélszolgálati irodánkban 2020.03.17-től, visszavonásig az ügyfélfogadás szünetel. "

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
ELMŰ-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft.
 


 
Tájékoztató a koronavírusról (Forrás a https://www.nnk.gov.hu/)

Melyek a tünetei és mennyire súlyosak az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott fertőzések?
Az eddigi ismeretek szerint az új koronavírussal történő fertőződés legtöbbször enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, így jellemző a láz, köhögés, légzési nehézség, izomfájdalom és fáradékonyság. Tüdőgyulladás kialakulhat, illetve ritkán súlyos megbetegedés is előfordul, így például akut légzési elégtelenség és szepszis jelentkezhet. Jelen tudásunk szerint jellemzően azoknál a betegeknél alakulhat ki súlyos, életveszélyes állapot vagy halálos kimenetel, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ide tartoznak a magas vérnyomásban és más szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, májbetegségekben, illetve a légzőszervi betegségekben szenvedő betegek.
 
Milyen az új koronavírus (2019-nCoV) átviteli módja, és milyen gyorsan terjed?
A kínai hatóságok megerősítették, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre terjed. Az emberek közötti terjedés többféle módon lehetséges. Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek. Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl. Bár a vírus emberek közötti terjedésének gyorsasága jelenleg pontosan nem ismert, arra lehet számítani, hogy a közeljövőben még növekedni fog a megbetegedések és a halálesetek száma Kínában.
 
Melyek az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott fertőzések kezelési módjai?
Az új koronavírus okozta megbetegedéseknek jelenleg nincs speciális, célzott kezelési módja, gyógyszere. Az érintett betegeknél a tüneteknek megfelelő, a beteg szervezetét, immunrendszerét, légzését támogató kezelést alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékkezelés, vírusellenes szerek, szükség esetén légzéstámogatás). A koronavírusok ellen jelenleg nincs védőoltás.
 
Új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzéseket már Európában is azonosítottak. Mi történik most Európában?
Az európai országok - köztük Magyarország - népegészségügyi intézkedései arra irányulnak, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzésben szenvedő vagy arra gyanús esetek időben felismerésére kerüljenek, és szigorú járványügyi előírások betartásával - a megfelelő klinikai ellátás biztosítása mellett - a vírus terjedését megállítsák, lelassítsák.
it tesznek a nemzetközi szervezetek, így például az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC)?
Az ECDC az ENSZ Egészségügyi Világszervezettel (WHO) való szoros együttműködésben folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, valamint kockázatértékeléseket és szakmai ajánlásokat készít az EU tagállamok népegészségügyi-járványügyi hatóságai számára.

Mi történik Magyarországon?
Magyarországon egyelőre nem azonosítottak új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzésben szenvedő beteget. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan monitorozza a járványügyi helyzetet, és a követendő eljárásrend a hazai egészségügyi szolgáltatók és a népegészségügyi hatóságok részére kiadásra került. Az aktuális járványügyi helyzet és az új koronavírusról elérhető, egyre bővülő járványügyi ismeretek függvényében szükséges teendők felülvizsgálata és folyamatos aktualizálása is megtörténik.
 
Mit tesz a Nemzeti Népegészségügyi Központ?
A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tájékoztatókat, ajánlásokat, utazási tanácsokat tesz közzé a lakosság számára. Felkészült a diagnosztikai képesség és kapacitás biztosítására a referencia laboratóriumban, hazánkban kizárólag itt történik az új koronavírus diagnosztikus laboratóriumi vizsgálata. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan kapcsolatot tart a Belügyminisztériummal, a Honvédséggel, az Országos Katasztrófavédelmi Hatósággal, az Országos Mentőszolgálattal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, továbbá a nemzetközi szakmai szervezetekkel.
 
Szeretnél dalszerző társ lenni?
Csak 4 ütős sort kell írnod!
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az ORFK Ügyeleti Főosztályának támogatásával országos pályázatot hirdet - vállalkozó kedvű fiataloknak és idősebbeknek egyaránt!

Pályázati felhívásukat ITT TALÁLOD!

PMRFK Bűnmegelőzési Osztály ELBIR hírlevele:

A Bűncselekmények Áldozatainak Világnapjáról szóló hírlevelet ITT OLVASHATJA!
PMRFK Bűnmegelőzési Osztály ELBIR hírlevele:

A bizonyítványosztásró és a gyerekekre való odafigyelésről szóló hírlevelet ITT OLVASHATJA!
Szupervízió Gyálon!
Adventi jótanácsok a rendőrségtől!

ITT olvasható
 
PMRFK Bűnmegelőzési Osztály hírlevelei:

A betörő nem nyaral

ELBIR Beszélni kell róla! I.- biztonságban a strandokon, csúszdaparkokban

ELBIR eltűntek világnapja

ELBIR Iskolakezdés 2019

Telefonos csalások

Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztály 112-es levele:

ITT OLVASHATÓ

és

ITT OLVASHATÓ
 
 
Rendőrségi Felhívás - Unokázós Csalás!

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valakitől unokája, hozzátartozója nevében telefonon kérnek sürgősen nagyobb összeget:

ITT OLVASHATÓ

és

ITT OLVASHATÓ


 

Interjú Sinkovics Lászlóval, a Master Solution Kft ügyvezető igazgatójával, logonk tervezőjével.


2018-ban sok minden változott közösségi házunkban, új logonk is lett. Egy logo sok mindent meghatároz. Fontosak a fomák, a színek, a szöveg.
Erről illetve a grafikai szakmáról beszélgettünk Sinkovics Lászlóval, akinek köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt!

Az interjút -> ITT <- tekintheti meg.


LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért!


A társasházakban élők nagy száma és a lépcsőházakban elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt, a lépcsőházak védelme kiemelt fontossággal bír a bűnmegelőzés szempontjából.
A lépcsőház egyrészt közösségi tér is, ahol az otthonok bejárata található, ezért potenciális lehetőséget teremthet a bűnözőknek a lakásokba történő bejutáshoz.
Az alábbi cikkben a rendőrség Elektromos Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (röv. ELBIR) cikkét olvashatják a megelőzésről.

A cikket -> ITT <- tekintheti meg.


Könyvtárunk is NAVA pont lett!

Március elsejétől a könyvtárban is elérhető a Nemzeti Audiovizuális Archívum.
A NAVA 2006. január 1. óta rögzíti a magyar gyártású és vonatkozású rádió- és televízió-műsorokat elsősorban oktatási, kutatási céllal. A szabadon hozzáférhető műsorok száma meghaladja a 360 ezret, melyek között lehetőség van csatorna vagy műfaji kategóriák szerint válogatni.
A korlátozott hozzáférésű tartalmak NAVA-pontokban tekinthetők meg. Országszerte közel 2000 NAVA-pont működik, amelyekben a szabadon elérhető tartalmakkal együtt körülbelül másfél millió műsor található.
A könyvtári NAVA-pont használata regisztrációhoz kötött.

Várunk minden kedves érdeklődőt!