Gyáli Kertbarát Kör

A Gyáli Kertbarát Kör 1980.június 20-án alakult 22 fővel, a város legelső civil szervezeteként. Alapvető célként a következők fogalmazódtak meg: a város kertészeti hagyományainak ápolása és továbbfejlesztése, új termelési módszerek népszerűsítése, a közösségi klubélet megteremtése, melyben a tagságon kívül minden lakos részt vehet. A megalakulásának előzményeiről érdemes tudni, hogy az 1970-es évek végén id. Patai János mellett Gyócsi Zoltán tanár, dr. Fa Ferenc, a Hazafias Népfront helyi vezetője, Barna Illés, a mozgalom egyik legfontosabb személyisége, Garai Jenő tanár, valamint Vámosi József asztalos lelkesedése is szükséges volt a kertbarát kör létrejöttéhez. A Gyáli Kertbarát Kör eddigi elnökei:
Gyócsi Zoltán 1980-85, Soós Antal 1985-91, Huszár Antal 1991-94, Ambrus Miklós 1994-2004, Bacsa Ferenc 2004-13-ig voltak. Király László 2013-ban vette át a civil szervezet vezetését. A 67 főt: 47 nőt, 20  férfit számláló klubtagság tevékenységét 5 fős választott vezetőség irányítja, és 3 fős Felügyelő Bizottság ellenőrzi.
Vezetőség: Király László elnök, Kollár Ilona elnökhelyettes, Berencsi Gézáné pénztáros, Takács Magdolna jegyzőkönyvvezető, Barta Mihály pót-tag.
Felügyelő Bizottság: Békés István elnök, Gyócsi Zoltán elnökhelyettes, Murguly Elvira elnökhelyettes. Klubélet, feladatok és kapcsolatok: Bensőséges, őszinte légkörű klubélet jellemzi a kertbarátokat, akiknek a legfontosabb feladata, hogy az érdeklődő, kertészkedést kedvelő lakosságot szakmai tanácsokkal ellássa, népszerűsítse a környezetkímélő eljárások elterjedését, kivegye a részét a lakókörnyezet szépítéséből.  A tagságot a közös érdeklődés, a természet szeretete, az emberi barátság köti össze, amelyek igen jó kötőanyagnak bizonyulnak. Követik elődeik jó példáját, annak reményében, hogy ez követendő példaként szolgál az utódoknak, de esetleg más közösségeknek is. Ezzel méltón vívták ki az elismerést városunkban. A kertbarátok folyamatosan rendben tartják a köztereket. Egész évre jóváhagyott munkaterv szerint dolgoznak. Munkájuk középpontjában a kertészkedés és a szakmai ismeretek bővítése áll, emellett évről-évre sikeresen szervezik meg és bonyolítják le az őszi terménykiállításukat.
Működésük azért is nagyon fontos, mert általuk a jövő nemzedék is megtudhatja, hogyan kell a növényeket termeszteni, illetve azokat gondozni. Ennyi feladathoz sikeres együttműködés és gazdag kapcsolatrendszer is szükséges.
Ezért az ország számos megyei kertbarát klubjával tartanak fenn baráti kapcsolatot. Számukra ünnep, ha együtt lehetnek, eszmét és tapasztalatokat cserélhetnek barátaikkal, partnereikkel, a kispesti, a hercegszántói, a bicskei, az egri, a jászberényi, a jászkiséri, az abonyi, a dunabogdányi, a dunavarsányi, a gödöllői, a pilisvörösvári, a pomázi, a táborfalvai vagy éppen a szlovákiai muzslai kertbarátokkal. Külhoni kapcsolataik sikereként a felvidéki Muzsla polgármestere, Farkas Iván már többször is Gyálra látogatott. Sok kertbarát közösséget fogadtak már városunkban, akiknek örömmel mutatták be kertjeiket és városunkat. Ezek a találkozók mindig barátságteremtő, derűs eszmecsere lehetőséget biztosítanak.
Az ilyen eszmecserék általában közös étkezéssel és borkóstolóval járnak.
Emellett az összes gyáli tanintézménnyel, az óvodákkal, iskolákkal is szoros kapcsolatot ápolnak. Természetrajz, környezetismeret órákon a gyerekekkel együtt vetnek, a klubtagok által felajánlott kertekben. A Bartók Béla Általános iskolában bemutatókertet hoztak létre, palántát ültettek, a gyerekeket öröm látni, amikor boldogan tapasztalják a hozamot, a megrendezett Öko-napon minden évben részt vesznek. Kapcsolatuk a városvezetéssel töretlen. Fennállásuk óta élvezik a városvezetés, az Önkormányzat bizalmát, Kulturális bizottságának támogatását és megbecsülését. Emellett kiváló kapcsolatot ápolnak támogató intézményükkel, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárral is, amely az idők során szakmai bázisa lett klubjuknak. A Gyáli Kertbarát Kör tagja a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének, az elnök pedig a Pest Megyei Szövetségben vezetőségi tag. A Szervezeti élet: Tiszteletbeli tagjaik a 80 év felettiek, nekik már nem kell tagdíjat fizetniük. Egyébként az éves tagdíj 3.500-Ft. Sok az idős, egyedülálló tagjuk, akik a Körben keresik a társaságot, a barátságot. Érzik, hogy több területen is szükség van a szakértelmükre.
Taggyűléseiket minden hónap utolsó csütörtökén 14.00-órakor, a Közházban tartják. Versenyek, pályázatok: 2018-ban, közösen a Gyál Városfejlesztési Nonprofit Kft.-vel gondozzák, ápolják a város parkjait és köztereit. Meghirdették a lakosság részére a legszebb előkert, díszkert, konyhakert és utcarészlet versenyt.
A program célja: ösztönözni a lakosokat, hogy kertjükben maguk termeljék meg a család szükségletét, ezáltal biztosított a zöldségek, gyümölcsök egészséges eredete. Emellett rendezett, gyommentes kertek és vegyszeres kezelés esetén a  permetezési napló vezetése is fontos, akárcsak a többféle zöldség vagy gyümölcs termesztése, növénytársítások és a komposztálás. Díszkertek esetében a harmonikus, színes, látványos, de értünk megépített kerteket szeretnénk megismerni. Az utcarészleteknél egy-egy szakasszal lehet pályázni, és a 4-5 házból álló szakasz rendezettsége, tisztasága lenne a meghatározó. Itt az összefogás nagyon fontos! Jelentkezni április 1-augusztus 17-ig lehetett, eredményhirdetés szeptember 7-én 13.00-órakor az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár kamaratermében lesz. A kertbarátok rajzpályázatot is hirdettek, ezen a helyi általános iskolák vehettek részt, a Víz Világnapja program keretében, az eredményhirdetés április 13-án volt. Az év eddig eltelt programjai: február 9. batyus bál, február 19. Cserkeszőlő fürdő látogatás, március 10. metszési bemutató, március 12. Kiskunmajsai fürdő látogatás, április 13. nőnapi köszöntő, április 14. a Pilisvörösvári kertbarátok vendégei voltunk, április 21. Bartók iskola Öko-napján vettünk részt, május 4. Anyák napi ünnepség, a Gödöllői és Jászkiséri kertbarátokat láttuk vendégül, május 25-június 3-ig Görögországban PARALIA nyaralás, június 16.  Erdőtelki arborétum-Eger fürdő, június 28. apák napi köszöntő, július 14. a Makói fürdőbe látogattunk.
Az év hátralévő programjai: szeptember 1. a Gödöllői kertbarátok vendégei leszünk,
szeptember 7. a Dunavarsányi Kertbarátokat fogadjuk, szeptember 7.
TERMÉNYKIÁLLÍTÁS, ÉDENKERTEK nyerteseinek díjátadása, ebéd, zene, tánc és baráti beszélgetés 13.00-19.00-óráig. Szeptember 7. 13.00-18.00, szeptember 8. 08.00-18.00, szeptember 9. 08,00-18.00-óráig TERMÉNYKIÁLLÍTÁS látogatása.
Szeptember 15. 12.00-19.00-óráig Szüreti Fesztivál a Nyugdíjasok Közhasznú Egyesületével, a lakosságnak mustkínálás. Október 12.  a II. Gyáli kistérségi
"amatőr szőlősgazda "BORVERSENY borkóstolás 13.00-19-00-óráig, ebéd, zene, tánc, baráti beszélgetés. Október 23. Koszorúzás a Szent István téren. Október 25. 14.00-17.00-óráig taggyűlés. November 30. 14.00-19.00-óráig MINDENKI NÉVNAPJA ebéd, zene, tánc és baráti beszélgetés. December 10.14.00-19.00-óráig ÉVZÁRÓ ebéd, zene, tánc és baráti beszélgetés. December 27. 18.00-órakor János- napi borszentelés a Katolikus Templomban.
Az elkövetkezendő időben szeretnénk elérni, hogy a tagságunk soraiban a fiatalabb és aktív lakosság egyaránt aktív munkát végezzen, hiszen a sok tapasztalattal rendelkező idősebb tagjaink sok hasznos tanácsot tudnak átadni a fiatalabb generációnak. A klub továbbra is megtartja nyitottságát, ezért a jövőben is hívja és várja a hasznos, kellemes közösségi együttlétre vágyó embereket.