A Magyar Kultúra Napja

    

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A programokat kora délután az általános iskolásoknak szóló darabbal kezdtük, a Karinthy örök című vidám irodalmi műsorral, a Szabad Ötletek Színháza előadásában:
Karinthy Frigyes írásainak örök érvényűségéhez nem férhet kétség. Sok-sok generáció fog még “felnőni” sziporkázó, ironikus humorán, mely felnőttnek s gyereknek egyaránt nyújthat színvonalas, meghatározó élményt. A “Karinthy Örök…” c. előadás is ennek szellemében készült. Olyan műveket válogattunk össze, amelyekben iskolás gyermek, felnőtt egyaránt megtalálja világát. Részletek hangzanak el a legsikeresebb “tanulmányokból”: Tanár úr kérem, Görbe tükör, Rájöttem valamire, Betegek és bolondok. Az összeállítás a születéstől az elmúlásig veszi górcső alá az emberi sorsokat, Karinthy sajátos nézőpontjából, sok kacagással, vidámságunkat egy pillanatra sem engedve elveszíteni.
Előadták: Szitás Barbara, Zsolnay András/Bárkány Miklós, Bor Viktor, Bodrogi Attila.

A hagyományokhoz híven megnyílt a XXVIII. Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotóinak csoportos kiállítása. A kiállítást megnyitotta Erős József alpolgármester úr.

A Magyar Kultúra Napján adta át "Gyál" a Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított Közművelődési Díjat. A díj azon jeles személyeknek adományozható, akik aktív közösségi és közéleti munkájukkal hozzájárulnak Gyál közművelődési és kulturális színvonalának emeléséhez. Idén díjátadónk Nagy József Elek képviselő úr volt. A díjat Karácsonyi Ibolya, "örök pedagógus", a nagysikerű Mesevarázs sorozatunk mesemondója vehette át.

A díjátadó műsort a város kulturális életében meghatározó Gyáli Néptáncegyüttes előadása nyitotta meg. A műsor koreográfusa Könczei Árpád. A fiatalok igen színvonalas és látványos előadással kedveskedtek a közönségnek.

A díjátadást követően Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla előadásában láthattuk a  „Szép szerelmem, Magyarország” Zenés-verses est avagy egy szűk óra a léleknemesítő magyar líra jegyében, nem szűk keresztmetszetben! c. előadást.

 

Téli Tárlat díjazottjainak kiállítása
Nemcsák Károly
Tolcsvay Béla
Gyáli Néptáncegyüttes