Ethnokor koncert

Az ETHNOKOR együttes fergeteges, Kárpát-medencei népzenei kultúrkincsből válogató koncertje A kortárs népzenei formáció a kilencvenes években alakult, kezdetben a szerbiai régió zenei életének meghatározó zenekara volt. Mára országszerte kedvelt koncertzenekar.

Bakos Árpád mind a vajdasági, mind a magyar zenei élet kiemelkedő egyénisége, kobozzal kísért szuggesztív erejű, csodálatosan tiszta énekhangja elvarázsolja a közönséget. Repertoárján főleg magyar népdal-feldolgozások hallhatók szerb és magyar zenészek kíséretében, olyan balkáni hangszerekkel, mint a tapan, a def, a tarabuka, a tambura, a macedón kaval, a koboz, kanna. Az együttes különlegessége, hogy a többnemzetiségűzenészekből összeállt csapat úgy próbál egy közös zenei nyelvet és formát létrehozni, hogy közben mindannyian megtartják saját zenei és szellemi hagyományaikat melyekhez finoman a jazz zene elemei is társulnak.
 
Bakos Árpád így fogalmazza meg muzsikájukat: "Zenészként és zeneszerzőként is mindig fontosnak tartottam az új utak és lehetőségek keresését a zenében. Egy-egy út megtalálása lehetővé teszi azt az utazást, ami megnyitja a régmúlt kapuit és hozzásegít ahhoz, hogy megtaláljuk azokat a zenei megoldásokat és formákat, amik valójában nem is tűntek el, csak az idő nehéz pora betakarta őket. Feladatomnak tekintem ezeknek a dallamoknak és ritmusoknak a felszínre hozását és bemutatását. Szeretném, ha ez a zene nem csak reproduktív zene lenne, hanem élő és eleven izzó erővel újjászületőmuzsika. Kortárs népzene ez: a múltban gyökerező, de a mában élő. A magyar archaikus zene kutatásakor több olyan út közül is választhatunk amelyek különös kalandra hívnak bennünket. Az általam választott út egyike a lehetséges utaknak. Szerencsésnek tartom magam, hogy azon földrajzi útkereszteződésen élek, ahol a Kelet találkozik Közép- Európával és a Balkánnal."
 
Céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz az archaikus és a modern hangzású zenei világot. Fellépésük izgalmas zenei kaland korosztálytól függetlenül.
 
Az alábbi linkeken bele is lehet hallgatni:
http://www.youtube.com/watch?v=YEJqKvNNV70
http://www.youtube.com/watch?v=3sTUOhnpLjA&feature=related

A koncert december 1-jén 10.30 órakor kezdődik. A program ingyenes