Jedlovszki Resző fafaragó előadása

A légyhajtó fától a hórvölgyi guzsalyig

Jedlovszki Rezső fafaragó előadása

"Eredeti foglalkozásom fizikus. Nyugdíjba menetelem után kezdtem el a faragást. Középiskolai rajztanárommal id. Kunt Ernő festőművésszel sokat kirándultunk a Bükkben. Ezeken a kirándulásokon nagyon sokat beszélgettünk a művészetekről. Ekkor alakult ki bennem az a szándék, hogy  nyudíjasként akarok majd foglalkozni ezzel a témával.
A fizikában a jelenségeket kísérleteken keresztül igyekszünk megérteni. Így természetes volt, hogy a művészetet is kísérleteken keresztül próbáltam megközelíteni. Úgy gondoltam, hogy egy mesterséget megtanulok, és ha a mesterségbeli tudást sikerül elég magas szintre emelnem, onnan már látható lesz a művészet. 25 év után már vannak elképzeléseim a művészetről.
Első témám a légyhajtó fa volt, amelynek faragására Badacsonyi Lajos Tanított meg. Ezzel a technikával virágokat és figurákat is faragtam. Második témám a fa díszítő faragása volt, (ékrovás, dombor faragás és viaszberakás). Ekkor sulykokat, mángorlókat, tükrösfákat és botokat faragtam. Harmadik témám az ónberakás volt, amellyel gyertyatartókat, botokat és tálakat díszítettem. Negyedik témám az áttört faragás. Ezzel a technikával dísztárgyakat, dísztörülköző tartókat és guzsalyfejeket faragok.
Sok pályázaton és kiállításon vettem részt, faragásaimmal és dolgozataimmal több díjat kaptam, ill. dobogós helyezést értem el. 2012-ben megkaptam a "Népi Iparművész" címet"

Időpont:
2019. január 12. 15. óra, Kamaraterem
A belépés ingyenes.

Az előadás a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár közös rendezvénye.

Támogatók:
Csoóri Sándor Alap - Emberi Erőforrások Minisztériuma