A Szalma-Kincs-Tár története és kincsei Zengővárkonyban

Szenvedélyes szalmafonóból szenvedélyes gyűjtő. A Szalma-Kincs-Tár története és kincsei Zengővárkonyban
Tüskés Tünde - Tanár, szalmafonó népi iparművész, a zengővárkonyi Szalma-Kincs-Tár Muzeális Szalmatárgy Gyűjtemény létrehozója, a Pest-Budai KNK Egyesület elnöke
 
Pécsett születtem, ma Budapesten élek. A népművészettel gyerekkorom óta állok szoros kapcsolatban. Az 1970-80-as években gyűjtöttem a tárgyalkotó népművészet még fellelhető kincseit, majd foglalkoztam korongozással, szövéssel. A szalmafonással 1993-ban jegyeztem el magamat egy életre. Angol és erdélyi mesterektől tanultam a mesterség alapjait. Könyveimmel, tanulmányaimmal, előadásaimmal igyekeztem újjáéleszteni a magyarországi szalmafonó hagyományokat, s megteremteni a szalmafonó mesterség magyarországi oktatásának az elméleti és gyakorlati alapjait. A közel 500 darabból álló, 32 ország szalmafonó művészetét bemutató gyűjteményemet Zengővárkonyban mutatom be. A Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület elnökeként igyekszem a közösséget szolgálni.
Munkáimmal 1994 óta rendszeresen veszek részt pályázatokon, 1998-ban volt első önálló kiállításom Fóton.  Szalmafonó népi iparművészként munkáimmal igyekszem megőrizni népi gyökereinket, de egyben nyitni szeretnék a jövő tárgykultúrája felé is.
 
 
A szalmafonás számomra a lélek fényűzése. Szakrális tevékenység, melyben az Életet (búzamag) tartó, szolgáló szárból valami szépet, hasznosat, szemet-lelket gyönyörködtetőt tudok készíteni. Több ezer év elhaló és újjászülető magja, népek termékenységvarázsló hiedelme, az egyszerű ember mindent felhasználó takarékossága, a leányok díszítő kedve, hosszú téli esték dolgos férfi kezei, libát őrző gyerekek játékos kedve áll mögöttem támaszul. Boldog vagyok, hogy rátaláltam erre az anyagra, s a szalmafonás teljessé teheti az életemet.
               
 Időpont:
2019. február 9., szombat 15.00 óra

A belépés ingyenes.

Az előadás a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár közös rendezvénye.

Támogatók:
Csoóri Sándor Alap - Emberi Erőforrások Minisztériuma