Böllérverseny

2019. február 9-én a Víztoronynál!

Rendevény kezdési ideje: reggel 7 óra.
Eredményhirdetés: 15 óra.


Február 9-én, immár hetedik alkalommal rendezi meg Gyál Város Önkormányzata és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár a Gyáli Böllérversenyt, mely a víztorony melletti területen várja az érdeklődőket. A verseny a korábbi évekhez hasonlóan reggel 7 órakor kezdődik, így aki kíváncsi, hogyan zajlik egy igazi, autentikus disznóvágás, annak érdemes korán kelnie, hiszen többet is megtekinthet. A verseny során a csapatok a hagyományokhoz híven, de humánusan a helyszínen szúrják le az állatokat, majd kezdetét veszi a feldolgozás és a „disznótoros” ételek készítése. A megmérettetésen rangos, ötfős szakértőkből álló zsűri dönti el, melyik csapat alkotott 2019-ben egyszerre hagyományos és újszerű ízeket.
Több kategóriában is pontozzák a versenyzőket, így díjakat osztanak majd ki a Legjobb összkép; Legjobb fogópálinka; Legjobb szúrás; Legjobb forralt bor; Legjobb hagymás vér, toros reggeli; Legjobb pörzsölés; Legjobb pucolás; Legjobb hasítás, bontás; Legjobb darabolás; Legjobb kolbász; Legjobb véres hurka; Legjobb májas hurka; Legjobb káposztából készült ételek; Legjobb pecsenyék; Legjobb tálalás, díszítés, felszolgálás; Legjobb böllér kategóriákban, tehát minden apró részletre érdemes lesz odafigyelniük az indulóknak.
Eddig 14 csapat jelezte részvételi szándékát, akik között szerepelnek határon túli versenyzők is. Kibédről, Gyál testvértelepüléséről érkezik egy delegáció. A délvidékről és felvidékről is érkeznek csapatok, akik évek óta részt vesznek az eseményen.
A nézőként kilátogatóknak lehetőségük lesz disznótoros ételeket, italokat kóstolni, vásárolni a büfében. A délután folyamán hagyományos népzenei és énekműsorral A-Banda zenekar szórakoztatja a közönséget, amelyre előreláthatólag 14 órakor kerül majd sor. A versenyt 15 órakor az ünnepélyes eredményhirdetés és a díjak átadása zárja.  
A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk egy ízes délutánra.

A versennyel kapcsolatos bővebb információ: Scheik József (06-20-967-5285). A programmal kapcsolatos bővebb információ: a Közüsségi Házban a 541-641-es telefonszámon.

Versenyfeltételek:
- Csak elkábított állatot lehet elvéreztetni (3 percen belül). A sertés kábítását 7-8 óra között kell elvégezni. Az elvéreztetést követően az állatok perzselését el lehet kezdeni, nem kell megvárni, hogy az összes csapat végezzen az elvéreztetéssel.
- Csak nyomáscsökkentővel ellátott perzselők, gázpalackok használhatók!
- A gázelvétel fokozása céljából a gázpalackok melegítése tilos!
- A bontás után elvégzett vizsgálatot (Trichinella tesztet) követően lehet a készítményekből fogyasztani.
- A keletkezett veszélyes hulladékot (bélgarnitúrák, szem, fülkivágás, papucs, stb.) zsákba össze kell gyűjteni és a verseny ideje alatt ATEV megsemmisítésre át kell adni.
- Az állatok feldolgozása során maradéktalanul be kell tartani az élelmiszer higiéniai előírásokat.
- A csapatok a késztermékek kóstoltatása (amely nem kötelező) során kötelesek betartani a közegészségügyi és élelmiszer higiéniai előírásokat. A kóstoltatás kizárólag egyszer használatos eszközökkel történhet.
- A csapatok kizárólag a helyszínen készített késztermékeket kóstoltathatják! A csapatok a versenyen készített ételeket kereskedelmi forgalomba nem hozhatják!
- Minden csapatnak és közreműködőnek kötelessége betartani a tűz-és munkavédelmi, élelmezésegészségügyi jogszabályi előírásokat.
A szabályok be nem tartása jogi következményeket von maga után. 

- 13.00-14.00 Hurka, kolbász, egyéb ételek zsűrizése.
- 15.00 Eredményhirdetés.