KUNOK – NAGYKUNSÁG – KUNHÍMZÉS

Nagy-Pálné Pádár Ágnes  -  Gyapjúműves , kunhímző előadása.

"Azért ,,gyapjúműves”, mert a gyapjút különféle módon munkálom meg. Kézi szövőként gyapjúból szövött használati tárgyakat készítek, a nemezelés technikájával természetes alapanyagú szappanokat nemezelek be, s a legkedvesebb számomra a KUNHÍMZÉS, mely gyapjúfonallal történik…
S azért ,,kunhímző” mert csak a nagykunsági gyapjú hímzéssel foglalkozom. A gyapjúszövés szerelmeseként azért tanultam meg a KUNHÍMZÉST, mert ez a népművészeti tevékenység köt szülőföldemhez, a Nagykunsághoz, valamint mert így a gyapjúfonalak közelében maradhatok (a gyapjúszövésnek nincs hagyománya, sajnos, az Alföldön). Ez az a legarchaikusabb hímzéskincse Magyarországnak, mely méltatlanul ismeretlen magyarok nagytöbbsége számára. A kun népcsoportról is kevesen tudnak bármit is – amelynek leszármazottja vagyok. Budapesten/zsúfolt nagyvárosban élve a kun gyökereim, a Nagykunsághoz való erős kötődésem tartja bennem a lelket.

A KUNHÍMZÉS elsajátításával és továbbadásával szeretném az utókor számára ,,megörökíteni” ezeket az archaikus motívumokat, színeket, formákat. Újrahímezem a régi mintákat, s ezzel párhuzamosan használom fel mai használati tárgyakra is.

Előadásomban szeretném bemutatni a kunok rövid történetét, jellegzetes, máig megőrzött kunsági szokásokat, a kun embereket és a kunok népművészetét – legalább is szűkebb szülőhazám a Nagykunság kincseit – s az általam választott textiles hagyományt a KUNHÍMZÉST.

Alapító tagja, alelnöke vagyok a 2003 óta működő a Nagykunsági Népművészek Egyesületének – Karcagon, a szülővárosomban, és 2006 óta vagyok tagja a Pest-Budai Népművészeti és Kézműves Közhasznú Egyesületnek Budapesten. Fontosnak tartom, hogy a néphagyományok megismertetése révén rávezessem az embereket, hogy keressék a gyökereiket, ismerjék meg elődeiket… hogy erős talajon állhassanak meg ebben a mai, minden értéket elvető és megkérdőjelező világban.
Munkámat őseim emlékére és Isten dicsőségére szeretném végezni."

Időpont: 2019. június 15., 15 óra
A belépés ingyenes.


(A program 1 pecsétet ér Értékeink Háza pontgyűjtő programunkban.)