Nemzeti Összetartozás Napja 2019

   

Nemzeti Összetartozás Napja, 2019. június 4.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország – Horvátország nélküli – területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az I. világháborút lezáró békefolyamat legellentmondásosabb területi döntése családokat, falvakat, városokat, régiókat választott ketté, a döntést követő nacionalizmus pedig a következő évtizedekben számos egyéni és kollektív jogfosztáshoz vezetett.

A Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Ezen a napon az egész Kárpát-medencében megemlékezések keretében hajtunk fejet.

Gyál is méltó módon emlékezik meg a Nemzeti Összetartozás Napján 2019. június 4-én, kedden 18 órakor. Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárnál lévő székelykapunál rendezett megemlékezésen ünnepi beszédet mond Erős József alpolgármester, közreműködik a Gyáli Székely Kör, valamint Sorbán Enikő erdélyi énekművész.

Az ünnepséget követően a Közösségi Házban kiállítás nyílik a Magyar Szent Korona történetéről.