2021. Október 23.

   


 

1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem meghatározó és fényes eseménye volt. 65. évvel ezelőtt a diktatúra ellen fellázadva, egyetemi és civil tüntetéssorozat kezdődött, amely forradalmi ellenállásban folytatódott. A nemzeti tiltakozást a szovjet hadsereg fegyveres beavatkozása törte meg. Gyálon – ezeken a napokon – a Pribék János vezette Nemzetőrség az egész közösséget cselekvésre bírta. A Közösségi Ház elődjében, a mozi épületében gyűlt össze a helyi lakosság, hogy megalakítsák a Nemzeti Bizottságot, a Nemzetőrséget. Az évfordulóló alkalmából ugyanezen a „történelmi” helyen az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermébe hívjuk a város lakóit közös megemlékezésre.

A megemlékezés keretében láthatják a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola tanulóinak megemlékező színpadi műsorát, közreműködik Bakos-Kis Gábor, Jászai Mari-díjas színművész. Ünnepi beszédet mond Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő.

A színházi programot követően az megemlékezők a hagyományok szerint fáklyákkal vonulnak a Templom térre, hogy elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit az 1956-os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál.Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésre 2021. október 22-én 17.00 órakor kerül sor az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban.