Föld Napja programok

   

A program a vírusveszély miatt most ELMARAD. A program megtartását egy KÉSŐBBI IDŐPONTBAN pótolni fogjuk, amiről időben tájékoztatást adunk!Idén több nap is próbálunk színvonalas szemléletformáló programokkal szolgálni a gyáli közönségnek a Föld Napja alkalmából!

Április 22., szerda, 17:30 óra
Jakab Flóra természetfotó kiálltás megnyitó.

Április 22., szerda, 18:00 óra
Tóth Andi - Háztartásom hulladék nélkül előadás.
Saját háztartásában végigvitt változtatások lépéseit a „Háztartásom Hulladék Nélkül” blogban olvashatják. (zero-hulladek.blogspot.com)
Valós eredményeit, az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalatait könyvében foglalja rendszerbe, amelynek kiadása 2018. október végén megvalósult, Dobd ki a szemetest – Hulladékcsökkentés lépésről-lépésre címmel.
A belépés ingyenes.

Április 24., péntek, 18:00 óra
Műanyag óceán c. környezetvédelmi dokumentumfilm vetítése (A Jön Alapítvány jóvoltából)

A film Craig Leeson ismert újságíró kutakodásait dolgozza fel. Leeson szeretné megfigyelni a ritka kék bálnát. Keresgélése során egy hatalmas szemétszigetre bukkan az óceán közepén. Kutatásában társa Tanya Streeter, a mélytengeri búvár és egy nemzetközi csapat, amely kiváló tudósokat és kutatókat sorakoztat fel. Ez az ütős csapat összesen húsz helyszínt vizsgál meg a világ tengerein. Megfigyeléseik alapján az óceánok érzékeny mikrobiológiája komoly veszélybe került. A megfigyelésen és a riasztáson kívül igyekeznek gyors megoldásokkal szolgálni, amelyek előnyös hatása azonnal érzékelhető lenne.
A belépés ingyenes, de adományokkal hozzájárulhatnak a Jön Alapítvány munkájához.

Április 25., szombat, 14:00 óra
Közösségi odú készítés a Gyáli Önkéntes Szemétszedőkkel

Egy kedves felajánlásnak köszönhetően kellő faanyaghoz jutva meghirdetjük közösségi odú készítő workshopunkat! Az általunk előre sablonra vágott faanyagokból két fajta odút készítünk a helyi madarak számára. (Barátcinege, kék cinege illetve széncinege, nyaktekercs, házi és mezei veréb és csuszka.) Az odúkat a Madarak és Fák Napján helyezzük ki a természetbe.
A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a bako.lilla@gyalikozhaz.hu e-mail címen lehet. A workshophoz az eszközöket biztosítjuk.

Április 25., szombat, 16:00 óra
Csigó Zita - MorzsaParty előadás és könyvbemutató

A maradékok hasznosítása nem kényszer és nem erőltetett dolog, hanem felelős és klassz életszemlélet, ami ráadásul a kreativitást is kibontakoztatja. Csigó Zita könyvében törekedett arra, hogy minden "népszerű" maradék belekerüljön, és persze azt sem zárja ki, hogy egy-egy recepthez megmaradt hozzávaló nélkül is kedvet kap az olvasó.
Az előadás után kósoló vár minden résztvevőt illetve a könyvet is meg lehet vásárolni, ha kedvet kapnak hozzá.
A belépés ingyenes.