Gagarin

     
Április 12.

Jeles napok - Elvtárs az űrben

A szovjet hírügynökség, a TASZSZ 1961. április 12-én tette közzé a hivatalos közleményt, amely szerint Jurij Alekszandrovics Gagarin a Vosztok-1 űrhajóval 89,1 perc alatt, 181327 km sugarú, nyújtott ellipszis-pályán megkerülte a Földet, majd sikeresen földet ért az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén. 
A Nemzetközi Űrhajós Szövetség meghatározása szerint akkor tekinthető valaki űrhajósnak, ha legalább egyszer megkerülte a Földet. Ennek szükséges feltételei:
  • 100 kilométeres földfelszín feletti magasság
  • 8 km/s (28 800 km/h) sebesség
Gagarin első kozmikus útja mindössze egyetlen Föld körüli keringésből állt, a feljegyzések szerint 108 percig tartott. Őt, több mint 3000 alkalmas vadászpilóta közül választották ki, a 20 legkiválóbbnak több fordulós pszichológiai és fizikai (forgószékes vizsgálat, alacsony nyomású kamra, centrifuga) teszten kellett teljesítenie.
. Az űrhajó egy 65°-os pályahajlású, 327×191 kilométeres ellipszispályán repült, és a Föld egy rögzített pontjához képest nem, csak az űrbeli viszonyítási ponthoz képest tett meg egy teljes keringést (a földfelszínen kb. 400 km-rel nyugatabbra volt a leszállási pont, mint a felszállási. Tehát ebben a viszonyítási rendszerben nem volt meg a teljes kör, ám a világűrből nézve igen, mivel a felszínhez képest is megtett kb. 350°-ot, amihez még hozzáadódik a felszínnek a repülés másfél óra alatti kb 22°-os elfordulása, amely együttesen már kicsit több, mint 360°).
1968 óta ez a nap az Űrhajózás Napja, emléket állítva az emberiség tudományos-technikai zsenialitásának.
Gagarint visszaérkezése után világ körüli útra küldték. Számos országában ünneplő tömeg fogadta, a szovjetek ezáltal aratták le a kiemelkedő technikai teljesítmény nyújtotta dicsőséget.
 
Érdekesség: GAGARIN címmel, 2013-ban filmdráma készült az első emberi űrutazásról. A film hossza 108 perc, amely megegyezik az első űrutazás időtartamával.