Az Örmény genocídium emléknapja

     
Az Örmény genocídium emléknapja, április 24.

Becslések szerint 1,3-1,7 millió örmény vesztette életét a 20. század első szervezett, etnikai alapú népirtásában. A történelem első keresztény országa Örményország, és a világ jelentős része, minden év április 24-én, kegyelettel emlékezik egy esztelen kor, szerencsétlen áldozataira.

Az örmények őstörténete ószövetségi időkre megy vissza. Apostoluk, Világosító Szent Gergely munkálkodása révén 301-ben az általuk lakott kisázsiai területeken jött létre a legelső keresztény ország. Az első Világháború idején az Oszmán Birodalom területén az örmények három régióban éltek. Ezek: Kelet-Anatólia fennsíkjai, a „Hat tartomány” és Kilikia. Konstantinápolyban volt a legnagyobb közösségük, 160 000 főt számlált, néhány negyed csaknem teljesen örmény volt. A korabeli statisztikai adatok szerint 1914 előtt 2,1 millió örmény élt 2925 településen, 3400 templommal, 2000 iskolával rendelkeztek.

A török szélsőségesek, az akkori török közigazgatás és állam közreműködésével elsőként az értelmiségiket tartóztatta le és végezte ki, majd halálmenetekben további 1,3-1,5 millió ember halálát okozták.

Az első 20. századi népírtásról az Élet és tudományban Török József: Egy népcsoport lemészárlása címmel írt részletesen 2015. május 20-án.
A cikket itt olvashatják: http://www.eletestudomany.hu/az_ormeny_genocidium


Örmény túlélő szemléli a genocídium pusztítását, 1916 (FORRÁS: ÖRMÉNY GENOCÍDIUM MÚZEUMA)(www.eletestudmany.hu)