A rendőrség napja

     
Jeles napok - Április 24.

A Rendőrség napja
 
Április 24-én ünnepeljük Szent György napját. A kormány határozata alapján, 1992-től ez a dátum Magyarországon a RENDŐRSÉG napja is egyben.
Krisztus utáni 3. évszázad óta ismert a legenda miszerint György legyőzte a sárkányt. Ez a lovag lett a jelképe a gonosz, pusztító erő legyőzésének.
A legenda szerint Líbiában egy tóban élt egy sárkány, akit nem sikerült senkinek elűzni. Minden nap két juhot áldoztak neki, de a juhok elfogytak és ezért ártatlan lányokat küldtek a tóhoz. Hogy ki legyen az áldozat sorshúzással döntötték el. Egy nap a király lánya következett. A királylány a tóhoz közeledve találkozott Györggyel, akinek elpanaszolta mi vár rá. György segítségére sietett, elkapta a sárkányt, de csak akkor volt hajlandó levágni a fejét, ha a város lakói megkeresztelkednek. Ez így is történt. A sárkány elpusztult, a városban ahol az eset megtörtént, templomot építettek, melynek oltáránál forrás fakadt, ennek vize minden beteget meggyógyított, aki ivott belőle.
 
Szent György 270-303 között a mai Törökországban élt. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be a hadseregbe. Kiváló katona, a harcművészet mestere volt. Bátorsága, ereje és esze gyorsan magas rangú katonává emelte.
Emléke máig él, hiszen pénzérméken jelenik meg alakja, de ami ennél jelentősebb, a Szent György kereszt – fehér alapon piros kereszt – több ország zászlaján is ott van, így az angol és a grúz lobogón.
Szent György nagyon erősen él a népi emlékezetben is, sok település viseli a nevét, illetve számos műalkotás ábrázolja. Ezek egyik legismertebbike, a Kolozsvári-testvérek Szent György szobra, melynek másolatai a budapesti Halászbástyán és Szegeden is állnak.
Ma a rendőrök védőszentjeként tisztelik.
 
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály