164 évvel ezelőtt született Sigmund Freud

     
Jeles napok - május 6.

Sigmund Freud


164 évvel ezelőtt született, 1856. május 6-án, Freibergben. Nyolc gyermeket nevelő nagycsaládban nőtt fel, és mivel már gyermekkorában kitűnt intellektusával, ezért szülei sok áldozatot hoztak, hogy megfelelő oktatásba részesülhessen. Freud így egészen a bécsi egyetem orvosi karáig jutott, ahol fiziológiát kutatott, gyakorlati tudását csiszolva,- a bécsi közkórházban - Theodor Meynert neurológus szárnyai alatt, a neurózisok keletkezésével és terápiájával kezdett mélyebben foglalkozni. Ez idő alatt a kokain asszociációkat teremtő hatásait vizsgálva, valamint ennek eredményeképp, a pszichoanaliízis új útjait kereste és tárta fel.
1885-ben Párizsban töltött néhány hónap nagy hatással volt rá. Ekkor találkozott az ország két híres pszichiáterével, Jean-Martin Charcot-val és a Nancyben tevékenykedő Hippolyte Bernheimmel. A két pszichiáter hipnózis segítségével gyógyított, hisztériás betegeket. 1886-tól saját bécsi rendelőjébe kezdett új pszichoanalitikus módszerrel dolgozni.
Első jelentősebb értekezése Joseph Breuerrel együtt írt, a Tanulmányok a hisztériáról című kötet, 1895-ben jelent meg, ez a könyv már pszichoanalitikus szemléletének megnyilvánulása.
 
Önmagáról egy levelében ezt írta: „Egyáltalán nem vagyok a tudomány embere, nem vagyok sem megfigyelő, sem kísérletező, és nem is vagyok gondolkodó. Alkatom szerint nem vagyok más, mint egy konkvisztádor, vagy, ha a le akarja fordítani a szót, kalandor, az ilyen embernek minden kíváncsiságával, merészségével, makacs kitartásával.”
 
A XX. század legmegosztóbb pszichiátereként ismerjük.
Freud jelentőségéről beszélve, meg kell említeni hatását a filozófiára és a kultúrára.
A hetvenes években a posztstrukturalista gondolkodás merített sokat gondolataiból, a művészetek közül pedig főleg a szürrealizmust ihlette meg. A filmművészetben megtaláljuk hatását: a Bergman, Woody Allen filmjeiben vagy Alfred Hitchcock Psychójában.


Kép: origo.hu