Nemzetközi Vöröskereszt napja

     
Május 08. - Nemzetközi Vöröskereszt napja

A Nemzetközi Vöröskereszt (angolul International Committee of the Red Cross, rövidítése ICRC) a pártatlanság, semlegesség, emberiesség, egyetemesség, önkéntesség és egység elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet.

A Nemzetközi Vöröskereszt 1949-ben nyilvánította május 8-át világnappá, amely dátum az alapító, Henri Dunant születésnapja. Tevékenysége miatt 1901-ben Henri Dunant a Béke Nobel-díjjal jutalmazták.

Henri Dunant, svájci író 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközetnek, nagyon megrázták a látottak, ezért megpróbált segíteni. Ennek okán önkéntes segélycsapatokat szervezett. Elképzelése szerint egy a hadviselő felek szempontjából semleges szervezetre van szükség, amely humanitárius és ingyenes ápolási szolgáltatásokat nyújt, békeidőben pedig a nagy tömegeket érintő természeti csapások; árvíz, tűzvész áldozatainak anyagi és egészségügyi támogatását oldja meg, például eltűnt személyek felkutatására keresőszolgálatot működtet,  szervezi az önkéntes véradást, stb.

1863 februárjában alakult meg a Sebesült Katonáknak Nyújtandó Segély Nemzetközi Bizottsága, (1880-tól Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága), október 26-án Henry Dunant részvételével nemzetközi bizottság határozott a Vöröskereszt megalapításáról.

1864-ben a Genfi Egyezmény alkalmával 16 ország részvételével határozatot írtak alá amely a Nemzetközi Humanitárius Jog alapjául szolgált.
1983-ban a szervezet neve Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság Ligájára, majd 1991-ben a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság névre változott.
A szervezet jelképe a vörös kereszt lett, mely a svájci zászló inverze. Tekintettel arra, hogy a mozgalom kiterjedt az iszlám országokra is, így a jelkép kiegészült a vörös félholddal, majd 2005-ben a vörös kristállyal. A embléma használatát nemzetközi és nemzeti jog szabályozza.
A Magyar Vöröskereszt hazánkban az egyetlen olyan társadalmi szervezet, melynek működéséről önálló törvény rendelkezik (1993. évi XL törvény.). 1998. január 1-jétől kiemelten közhasznú társaság.


Kép: voroskereszt.hu