Újradinamizálási ütemterv

     
Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár – a pandémiás egészségügyi helyzetet – követő újra dinamizálásának ütemterve.


TISZTELT GYÁLI KÖZÖNSÉGÜNK!
 
Lassan – továbbra is betartva a szigorú egészségügyi előírásokat – az életünk visszatér a megszokott kerékvágásba. Munkatársaimmal, figyelembe véve az előírásokat, szakmai és egészségügyi ajánlásokat, kidolgoztunk egy biztonságos ütemtervet, amely alapján visszatérhet az élet a Közösségi Házunkba, KÖZÖS ÉRTÉKEINK HÁZÁBA.
 
A legfőbb cél a gyáli lakosok, a közösségeink, városunk egészségének a megóvása. Ezért az ütemterv megfontolt és óvatos lépések mentén tervez. Fontos, hogy a Közösségi Házat kulturális, közösségi céllal, a szigorítások enyhítését követően sem látogathatják majd 65 év feletti embertársaink. Ők a legveszélyeztetettebb korosztály és azt szeretnék, ha a nagy- és dédszülők még sokáig okoznának örömet mindannyiunknak. Az ajánlások alapján, a nyár folyamán a zárt terekben is csak szigorú feltételekkel lehet tervezni, szigorú életkori és létszámkorlátozások mellett. Június 26-áig a könyvtárban – jogszabályi feltételek szerint – teljes körű állományi leltárt végzünk, ezen időpontig a könyvtár szolgáltatásait nem tudják igénybe venni, a könyvtár zárva tart.
 
Amennyiben kérdéseik lennének, kérjük hívják munkatársainkat 06-29-541-641, vagy írjanak e-mailt a szervezes@gyalikozhaz.hu címre.
 
Megértésüket és együttműködésüket megköszönve, a Közházcsapat nevében
 
Bretus Imre
Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár
igazgatója
 
Időrendi ütemezés:
 
Az Operatív Törzs a kijárási korlátozás feloldó bejelentését követően az alábbi ütemben dinamizáljuk a gyáli Arany János Közösségi Házat.
 
 1. fázis az Operatív Törzs bejelentését követő 2. hétvége
 2. fázis az Operatív Törzs bejelentését követő 2-4. hétvége
 3. fázis az Operatív Törzs bejelentését követő 4-6 hétvége
 Közművelődési:
 
1. fázis: 2020. május 18. és június 2. közötti időszak
 
Munkatársak, munkavégzés rendje: ügyeleti rendben történő munkavégzés, a feladatok elvégzéséhez szükséges munkavállalói létszám személyes jelenléte.
 
Szolgáltatások: közösségi oldalakon történő intenzív kapcsolat és alapvető ügyviteli munkafolyamatok végzése.
 
Korlátozó intézkedések:
 
A munkavállalók/közönségforgalom területe dolgozó munkatársak esetén sem veheti fel a munkát a 65 évnél idősebb dolgozó,
Az intézménybe való belépkor a kézfertőtlenítés kötelező, erről az üzemeltető köteles gondoskodni.
A jegyvásárlás helyén (jegypénztár) én a vásárló között (műanyag vagy üveg) védőfal kerül kihelyezésre.  A jegyvásárlás helyén és környezetében a földön jelölni szükséges a biztonságos távolságot, a várakozás ideje alatt ennek betartása kötelező. A katasztrófavédelmi szabályzatokban rögzített előírások fokozottan betartandók
 
Könyvtár:
Munkatársak, munkavégzés rendje a munkatársak a biztonságos személyes távolságot tartva dolgoznak, távmunkában, illetve: fokozatosan személyesen az intézményben.
 
A Könyvtárban 2020. június 1. és 26. között – jogszabályban előírt – állományi nagyrevíziót végzünk, június 1. előtt a revízió előkészítése történik.
Június 26-ig a Könyvtári szolgáltatások nem vehetők igénybe, a könyvtár nem látogatható.

 

2. fázis: 2020. június 2. és június 14. közötti időszak
Közművelődés:
 
Munkatársak, munkavégzés rendje: A munkatársak a biztonságos személyes távolságot tartva távmunkában és személyesen dolgoznak az intézményekben.
 
Szolgáltatások:
Kiscsoportos művelődő közösségek
Az iskolás korosztályba tartozó művelődő közösségek foglalkozásainak engedélyezése.
legfeljebb 15 fő/csoport
 
Művelődő közösségek alkalmainak engedélyezése
A nyugdíjas köröket leszámítva, valamint a 65 évnél idősebb csoporttagokat leszámítva valamennyi közösség összejöveteleinek engedélyezése, legfeljebb 30 főcsoport
 
Esküvő, családi szertartás: 2020. június 1-től családi szertartás, esküvő tartható a Közösségi Házban, amennyiben a meghívottak száma nem haladja meg a 200 főt. Mivel a meghatározott védőtávolságot meg kell tartani így egyidejűleg 50 fős esküvőkre és családi összejövetelekre nyílik lehetőség.
 
A Közösségi Ház lehetőséget biztosít az ügyfélszolgálatok újra nyitására.
 
Ismét lehetőség nyílik a véradási programra, első alkalommal 2020. június 19-én.
 
Galériák megnyitása
Képzőművészeti kiállítóhelyek vagy közművelődési intézmények galériáinak megnyitás, amennyiben a bejárás az intézmény egyéb közösségi tereitől elválasztva megoldható, egyszerre legfeljebb 10 látogató
 
Korlátozó intézkedések bevezetése/fenntartása minden közönségforgalommal rendelkező térben:
 • 65 év felettiek látogatása nem engedélyezett.
 • Programok, rendezvények rendezése nem engedélyezett
 • Minden program, amely megtekintése feltorlódáshoz vezethet nem engedélyezett.
 • Rendezvények (pl. hangverseny, koncert, vetítés, közönségtalálkozó, felolvasó est stb.) tartása nem engedélyezett.
 • A munkavállalók/közönségforgalom területén dolgozó munkatársak esetén sem veheti fel a munkát a 65 évnél idősebb dolgozó.
 • Az intézménybe való belépéskor a kézfertőtlenítés kötelező, erről az üzemeltető köteles gondoskodni.
 • A jegyvásárlás helyén (pénztár) a pénztáros és a vásárló között üvegvédőfal kerül kihelyezésre. A jegyvásárlás helyén környezetében jelölni szükséges a biztonságos távolságot, a várakozás ideje alatt, a védőtávolság betartása kötelező.
 • A katasztrófavédelmi utasításokban/szabályok, előírások fokozottan betartandók.
 • Vendéglátó-ipari egységek, pihenők megnyitása nem javasolt.
 • Képzőművészeti kiállítóhelyek, intézmények galériáinak megnyitása, amennyiben a bejárás az intézmény egyéb közösségi tereitől elválasztva megoldható. A látogatási útvonalak szakaszolása javasolt, az üzemeltető helyismeretének megfelelően. Az egyszerre, az egyidőben a kiállítótérben tartózkodók létszámának meghatározása javasolt (legfeljebb 10 látogató) az üzemeltető biztonsági előírásainak és a közegészségügyi előírásoknak megfelelően.
 • A szabadtéri közösségi terek megnyitása engedélyezett, a közegészségügyi előírások és az Operatív Törzs előírásainak fokozott betartásával. Az üzeme köteles gondoskodni arról, hogy a biztonságos távolságot a látogatók betartsák, csoportosulás nem engedélyezett.
 • Vendéglátó helyiségek és pihenők megnyitása az üzemeltető biztonsági előírásainak és a közegészségügyi előírásoknak megfelelően.
 • Az ügyfélszolgálatok megnyitása fokozott egészségügyi ellenőrzés mellett.
 • A közönségforgalmi terekben a vendégek által használt felületek fertőtlenítése kötelező 2 óránként.
 • A parkolók használata esetén is javasolt tartani a biztonságos távolságot.
 
Könyvtár:
Munkatársak, munkavégzés rendje: Minden munkatárs a megszokott munkarend szerint személyesen dolgozik, megerősített higiéniás szabályok betartásával, és a megfelelő távolság megtartásával.
A Könyvtárban 2020. június 1. és 26. között – jogszabályban előírt – állományi nagyrevíziót végzünk, június 1. előtt a revízió előkészítése történi. Június 26-ig a Könyvtári szolgáltatások nem vehetők igénybe, a könyvtár nem látogatható.
 
 

3. fázis: 2020. június 14. és június 28. közötti időszak
Közművelődés:
 
Munkatársak, munkavégzés rendje: Minden munkatárs a megszokott munkarend szerint személyesen dolgozik, megerősített higiéniás szabályok betartásával, és a megfelelő távolság megtartásával
 
Szolgáltatások:
 
Rendezvények részleges engedélyezése
Kisebb látogatószámú, a látogatókat egymástól biztonságos távolban való elhelyezést lehetővé tévő rendezvények engedélyezése, legfeljebb 100 fő
 
Mozik úiranyitása
A látogatókat egymástól biztonságos távolban való elhelyezését lehetővé tévő helyiségekben, legfeljebb 100 fő
 
Korlátozó intézkedések bevezetése/fenntartása minden közönségforgalommal rendelkező térben:
 • 65 év felettiek látogatása nem engedélyezett.
  • A közösségi terek megnyitása engedélyezett, a közegészségügyi előírások és az Operatív Törsz utasításainak megfelelő előírások fokozott betartásával. Az üzemeltető köteles gondoskodni arról, hogy a biztonságos távolságot a látogatók betartsák, a csoportosulás nem engedélyezett.
 • A munkavállalók/közönségforgalom területén dolgozó munkatársak esetén sem veheti fel a munkát a 65 évnél idősebb dolgozó
 • Az intézménybe való belépés esetén a kézfertőtlenítő kötelező, erről az üzemeltető köteles gondoskodni.
 • A jegyvásárlás helyén a pénztáros és a vásárló között üvegfal kerül elhelyezésre, a földön jelölni szükséges a biztonságos távolságot a várakozás ideje alatt, ennek betartása kötelező.
  • A katasztrófavédelmi utasításokban/szabályzatokban rögzített előírások fokozottan betartása
  • A vendéglátó ipari egységek, pihenők nyitva tartása engedélyezett az üzemeltető biztonsági előírásainak és a közegészségügyi előírásoknak megfelelően.
 • Az ügyfélszolgálatok nyitva tartása lehetséges fokozott egészségügyi ellenőrzés mellett.
 • A közönségforgalmi terekben a vendégek által használt felületek fertőtlenítése kötelező 2 óránként.
 • A parkolók használata esetén is javasolt tartani a biztonságos távolságot.
 
Lehetőség szerint elhelyezve a három fázis valamelyikében:
 
A közművelődési intézmények nyári napközis táborainak engedélyezése.
A járványügyi helyzet lehetővé teszi, a nyári napközis táborok megszervezésére kerüljön sor.
 
Könyvtár:
 
Munkatársak, munkavégzés rendje: minden munkatárs megszokott munkarendben személyesen dolgozik, megerősített higiéniás szabályok betartásával, a megfelelő távolság megtartásával.
 
A Könyvtárban 2020. június 1. és 26. között – jogszabályban előírt – állományi nagyrevíziót végzünk, június 1. előtt a revízió előkészítése történi. Június 26-ig a Könyvtári szolgáltatások nem vehetők igénybe, a könyvtár nem látogatható.
 
Szolgáltatások a revízió befejezése után: A kölcsönzési szolgáltatások saját személyes választás útján való biztosítása – a zárt terekben történő járványügyi szempontú szigorú szabályok betatásával, és megerősített higiéniás eljárások alkalmazása mellett
 
Helyben használható szolgáltatások biztosítása:
 • wifi hálózat helyben használata
 • számítógépes szolgáltatások használata
 • reprográfiai szolgáltatások használata
 • könyvtári dokumentumok korlátozott helyben használata
 • rendezvények, könyvtári órák megtartása
 • megerősített higiéniás szabályok betartásával