Ápolók nemzetközi Napja

     
Május 12. - Ápolók Nemzetközi Napja

Pontosan 200 éve született Firenzében egy brit származású hölgy, aki nagyon jó neveltetése révén számtalan nyelvet beszélt, és a tudományok több ágával is megismerkedett. Ő Florence Nightingale, aki abban látta élete értelmét, hogy betegek, sérültek mindennapjait próbálta jobbá tenni. A krími háborúban, Törökországban, az ő koordinálásával zajlott a brit kórházban a megfelelő higiénia megteremtése, az ellátás megszervezése, ami sokat javított a sérültek állapotán, és nagymértékben javította a halálozási statisztikát. Az ott lábadozó katonák a „Lámpás Hölgy” becenevet adták neki, mert éjjel is nagy odaadással próbált enyhíteni a fájdalmaikon. Hazájában áldozatos tevékenysége, olyan nagy népszerűséget hozott számára, hogy elhatározta, hogy 1860-ban megalapítja nővérképzőjét, ahol a megfelelő, sokoldalú képzésre nagy hangsúlyt fektetett. Ezzel kivívta korának szakmai elismerését, melyet 1907-ben VII. Edward király becsületrenddel jutalmazott. Ezt a kitüntetést első alkalommal kaphatta meg nő.

Születésének napját tekintik az Ápolók Nemzetközi Napjának, ezen a napon emlékezünk és irányítjuk figyelmünket azokra az embertársainkra,  akik, nap mint nap fáradoznak, azon, hogy a mindenkori népesség jobb egészségügyi állapotának megteremtésével, a gazdasági-társadalmi fejlődést is javítsák.

Magyarország is büszkélkedhet egy olyan hölggyel, aki ugyancsak ebben az időszakban élt és tevékenykedett. Ő Kossuth Zsuzsanna volt, Kossuth Lajos húga, aki az 1848-1849 forradalom alatt, mint főápolónő segített a sebesülteken. Ezzel a tevékenységével időben jócskán megelőzve brit Nightingale-t.

Hitvallása: "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt".

Hazánkban az Ápolók Világnapja alkalmából Pro Sanitate-díjjal és Kossuth Zsuzsa Emlékéremmel ismerik el a példa értékű ápolói tevékenységet végzőket.
Ezen a kiemelkedően fontos nap alkalmából tisztelettel köszöntjük és hasznos munkát, jó egészséget kívánunk valamennyi ápolónak!
 

Forrás: medicalonline.hu/
Képek (forrás: wikipedia.org)


Florence Nightingale


Kossuth Zsuzsanna