Nemzeti Összetartozás napja - Tablókiállítás

     
Méltósággal emlékezni

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország – Horvátország nélküli – területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették.
Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az I. világháborút lezáró békefolyamat legellentmondásosabb területi döntése családokat, falvakat, városokat, régiókat választott ketté, a döntést követő nacionalizmus pedig a következő évtizedekben számos egyéni és kollektív jogfosztáshoz vezetett. A Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Ezen a napon az egész Kárpát-medencében megemlékezések keretében hajtunk fejet.

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár idén egy, a gyáli lakosok által felajánlott képekből készített kiállítással készült az alkalomra. Közzétett felhívásunkra több száz gyáli fotó és dokumentum érkezett az első világháborút lezáró évek és a trianoni döntés körüli évek családtörténeteiből. Az 1910-25-as (és későbbi) évekből számtalan családi fotó, emlék, anyakönyvi kivonat, iskolai dokumentum, tábori levelezőlap, hadijelvény, kitüntetés érkezett hozzánk.

A kiállítás június 4-től látogatható – a közegészségügyi rendelkezések betartása mellett – a kiállítótérbe egyidejűleg 10 látogató lehet. A kiállítás megtekinthető hétfőtől-péntekig 8-20 óra között, között kamaratermünkben.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tesz közzé az Országos Széchényi Könyvtár is!

„Fotótér” néven új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza.
Az Országos Széchényi Könyvtár 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit, törekedve arra, hogy minél szélesebb körből merítsen. Neves fotográfusok – Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934) –, valamint amatőr fényképészek művei egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben.
Adatbázisuk elérhetősége: https://fototer.oszk.hu/
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekintsék meg a gyáli beküldött személyes emlékekből összeállított tablókiállításunkat: