A Magyar Kultúra Napja 2021

     
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnuszt, melyet Erkel Ferenc zenésítette meg. Így vált a szöveg és a zene nemzeti jelképpé.
A Magyar Kultúra Napja arra is alkalmat teremt, hogy ünnepeljük szűkebb közösségünk, városunk kulturális értékeit, mindazon pedagógusokat, könyvtárosokat és értékteremtő gyáli polgárokat, akik hatnak, alkotnak, gyarapítanak. A kultúra olyan, mint egy virágoskert, ha közösen nem ápoljuk, nem gondozzuk akkor soha nem lesz ezerszínű.
Az idei járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy hagyományainkhoz híven ünnepeljünk a Közösségi Házban, így arra kértük a városban nevelő-oktató pedagógusokat, vegyenek részt egy közös értékfilm elkészítésében, ahol az intézményekben tanuló gyermekek szavalják a Himnusz sorait.
Egyben gratulálunk az idei közművelődési díjazottnak, Juhász Ida nyugalmazott iskolaigazgatónak, a Gyáli Értéktár Bizottság elnökének!
A díjat átadta Nagy József Elek alpolgármester és Lendvay-Kiss Anita, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke. Juhász Ida példaértékű és értékteremtő munkáját Bretus Imre, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár igazgatója méltatta.
 
Köszönjük a videón szereplő gyermekek és az őket felkészítő pedagógusok színvonalas munkáját, amivel hozzájárultak a film elkészítéséhez.
 
A város vezetői, a magam és munkatársaim nevében a Magyar Kultúra Napján kívánok valamennyi gyáli lakosnak egészséges, sikeres és kulturális élményekben dús évet.
Bretus Imre, igazgató
Arany János Közösségi Ház és Városi KönyvtárA kisfilm megtekinthető youtube csatornánkon és közösségi felületeinken is. (facebook, twitter)