Nemzeti Összetartozás Napja 2021

     
Meghívó - Nemzeti Összetartozás Napja

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország – Horvátország nélküli – területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették.

Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az I. Világháborút lezáró békefolyamat legellentmondásosabb területi döntése családokat, falvakat, városokat, régiókat választott ketté, a döntés követő nacionalizmus pedig a következő évtizedekben számos egyéni és kollektív jogfosztáshoz vezetett. A Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. A 2010. évi XLV. törvény kimondja: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Ezen a napon Kárpát medence szerte megemlékezések keretében hajtunk fejet. Gyál is méltó módon emlékezik meg a Nemzeti összetartozás napján 2021. június 4-én, pénteken 18 órakor. A Közösségi Háznál lévő Székelykapunál rendezett megemlékezésen ünnepi beszédet mond Dr. Szűcs Lajos, országgyűlési képviselő, közreműködik a Gyáli Arany Gyermek-néptánccsoport,  a Gyáli Erdélyi Székely Kör, a  Szépszivárvány táncegyüttes, szólóénekes Balla Henrietta, kíséri Kovács Imre és népi zenekara, valamint Kurkó József színművész.

Az ünnepi megemlékezést követően a Közösségi Házban a program tovább folytatódik.
19 órától a rendező, producer Kindl Gábor jelenlétében levetítjük a Maroknyi székely - otthon az ötödik hazában című 100 perces dokumentumfilmet. A film a bukovinai magyarok évezredes megmaradásáról szól. A film előtt rövid beszélgetés az alkotóval, a film végén a közönség kérdezhet, beszélgethet az alkotóval.


A film után idén is fellobban az Összetartozásunk Lángja, amihez csatlakozzanak egy mécsessel!

Intézményünkbe lépési információkról ITT tájékozódhat.

Kurkó József színművész


Szépszivárvány táncegyüttes


Nemzeti Összetartozás Napja 2020


Nemzeti Összetartozás Napja 2020