Olvasótáborok a könyvtárban

„…jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!”
József Attila: Levegőt!

Könyvtárunk 2004 óta rendszeresen, minden év júniusában olvasótábort szervez
általános iskolások számára.
Célunk: egy hetes, tartalmas elfoglaltságot jelentő programot kínálni a gyerekek részére sok-sok játékkal, vetélkedőkkel és kirándulással.
Az egyhetes táborokat 8-12 éves gyerekek részére hirdetjük meg.
Évenként más-más téma köré csoportosítjuk a tábor eseményeit, melyek között egy vagy két egész napos kirándulás is szerepel.
2004-ben az ókorral ismerkedtünk és az írás történetével. Kirándultunk Aquincumba és ellátogatott hozzánk egy „ókori” gladiátor is, aki elhozta és megmutatta öltözékét és veszélyes fegyvereit.
2005-ben a középkor volt a téma és a magyar őstörténet. Megismerkedtünk a székely rovásírással is.
Elmentünk egy közeli lovas tanyára, ahol mindenki lovagolhatott.
2006-ban és 2007-ben - sok egyéb program mellett - a Csodák Palotájában és a Jövő Házába kirándultunk, ahol napjaink és a jövő technikai érdekességeit csodálhattuk meg, és sok-sok játékot próbálhattak ki a gyerekek.
2008 a Reneszánsz év jegyében telt el, megnéztük a Reneszánsz Panoptikumot, ahol sok más mellett megismerhettük hogyan zajlott le egy Mátyás- korabeli főúri lakoma. Ezután a budai Várba is átsétáltunk.
2009-ben „… és mégis mozog” címmel csillagászati tábort szerveztünk. Természetesen a Planetáriumba látogattunk el, ahol „bolygóközi utazáson” vettünk részt.
Meghívtunk egy csillagászt, akivel napórát készítettek a gyerekek és sok kérdésre kaptak szakértő választ. Utolsó napon elkészítettük Naprendszerünk kicsinyített mását.
2010-ben természetismeretről szólt az olvasótábor. Ennek keretében fát ültettünk a gyáli Szent István téren, Állatkertben jártunk – ahol a fóka-show volt a legérdekesebb.
Lovagoltunk a gyáli lovas tanyán és nagy sikere volt az állatsimogatónak is.
Látogatást tettünk a gyáli A.S.A. telephelyén, ahol a környezetbarát hulladék-feldolgozás rejtelmeibe avattak be minket.
Az évente rendszeresen velünk táborozó gyerekek időközben megnőttek, így 2011-ben már komolyabb programokat szerveztünk.
Igazi könyvtárosi munkát végezhettek, amit nagyon élveztek, és érdekesebbnek találták a játéknál.
Kirándultunk a Budavári Labirintusba és megnéztük az éppen Budapesten lévő Munkácsy-trilógiát a Magyar Nemzeti Galériában.
2013-ban néprajzi tábort szerveztünk – a Magyar Néprajzi Múzeumban voltunk, papírsárkányt készítettünk és röptettünk a Múzeum előcsarnokában.
Másnap a Repülőgép Történeti Emlékparkban voltunk. A gyerekek több régebbi típusú repülőgéppel megismerkedhettek – pl. IL18; TU 104-es gépek.
Nagyon élvezték, hogy a pilótafülkébe is beülhettek.
2015-ben tizedik alkalommal szerveztük meg az Olvasótábort.
Idei témánk a természet- és környezetvédelem volt. A gyerekek játékos feladatokat oldottak
meg a környezetvédelemmel kapcsolatban. Kirándultunk a Fővárosi Állat és Növénykertben,
ahol a koala mackó és a kis zsiráf volt a gyerekek kedvence.
Meglátogattuk a Csodák Palotáját is, ahol számtalan interaktív és trükkös játékot próbálhattak ki a gyerekek és egy fizikai kísérleteket bemutató előadáson is részt vettünk.
Az utolsó napon elkészítettük a könyvtárban az Olvasás fáját, ami a gyermekkönyvtárban látható. A fa leveleire minden gyerek felírta az általa olvasott legkedvesebb könyv címét és szerzőjét.
A pólófestés minden évben szerepel az Olvasótábor programjában, ennek is mindig nagy sikere van.
Az elkövetkező években is tervezzük Olvasótáborok szervezését, mert a gyerekek nagyon szeretik és jól érzik magukat.
Jövőre is várjuk a régi és új táborosok jelentkezését!
 
Saxon-Network