Intézménytörténet

Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár: közös értékeink háza

Gyálon a kulturális és közösségi élet központja, szíve, motorja az Arany János Közösségi Ház és Könyvtár, amelyet 2003-ban adtak át a nagyközönségnek. A korszerű épület építészetileg különleges hangulatú megoldásokkal büszkélkedhet. Az 1600 négyzetméternyi tér számos eseménynek, programnak, alkotó és öntevékeny közösségnek természetes otthona.

2007. október 26-ától az anyanyelvápolás kiemelkedő személyisége, a magyar irodalom óriása előtt tisztelegve viseli Arany János nevét.

A „Közházban” öt, rendezvények fogadására alkalmas terem áll a közönség rendelkezésére. A 250 fő befogadására alkalmas színházterem, illetve további négy, mindösszesen 170 négyzetméteres, kisebb események befogadására alkalmas tér szolgálja a közösségeink fejlődését. Unikális értéke a háznak a mediterrán hangulatú belső udvar, a különleges kerengő, aula. Ékessége a 65 ezer kötetből álló könyvtár, amelyben külön gyermekkönyvtár várja a legfiatalabb korosztályt. Az intézmény a jelenlegi igényeket kiszolgáló hang- és fénytechnikával, audiovizuális eszközökkel rendelkezik.

Egész évben színes és tartalmas művészeti és alkotói programok várják Önt is az Arany János Közösségi Házban és Városi Könyvtárban. Az éves programszám meghaladja a 3000-et, a látogatószám meghaladja a 182 ezret. A palettán minden megtalálható, a képzőművészeti programok, zenei, népzenei, mozgásművészeti, színházi, irodalmi, tudományos ismeretterjesztő események, nyári tábori és fesztiválkínálat éppúgy, mint a közösségi életünket döntően a házban élő civil szervezetek rendezvényei. Számos bemutatónak, felnőtt-, gyermek- és családi programnak ad helyet intézményünk. A városi könyvtár általános szolgáltatásain túl, többek között európai információs pontként is üzemel.

A Közház térségben betöltött szerepe egyre erősödő, a város határain túlmutató kisugárzásával központi szereplője a vonzáskörzet kulturális életének is.

A Közösségi Háznak több, saját alkotó műhelye van, külön meg kell említeni a 2023-ban huszonöt éves fennállását ünneplő Gyál Városi Fúvószenekar és a különleges színházi élményeket gazdagító Kaleidoszkóp Színpad társulatot, amelyek a város határain túl is ismert és elismert előadói csoport, ilyen közösség a Gyáli Arany Néptáncegyüttest is.

A Közösségi Ház elsősorban Gyál Város polgárainak és közösségeinek teszi lehetővé, hogy megismerjék a kulturális örökség javait.

Az intézmény munkatársai módszertani, szakmai segítséget adnak más intézmények, közösségek rendezvényeinek, programjainak megszervezéséhez, városi ünnepségek, rendezvény gazdái.

A 2020-as fejlesztésekről, kérem tekintse meg a kisfilmet:
https://www.facebook.com/williams.televizio/videos/684941268763367/UzpfSTE0NzYzNzg5MTYwMTA0MTc6MjYwNDA0MzA4OTkxMDY1NQ/

 2021-ben a WilliamsTV Zóna című műsoraban Pál Attila műsorvezető vendége volt Bretus Imre igazgató. Téma a gyáli kulturális helyzet.

 2023-ban a WilliamsTV Zóna című műsoraban Pál Attila műsorvezető vendége volt Bretus Imre igazgató.