IV. Arany János Versmondó verseny

2024. február 29.

Az anyanyelvápolásért és az élő vers, próza szépségének népszerűsítéséért Gyál Város megbízásából az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár tehetséggondozó versenyt hirdet Arany János születésnapjára.

A versmondó versenyünkre minden a magyar nyelvet és a költészetet szerető felső tagozatos általános iskolás és középiskolás tanulót várunk, aki a vers tolmácsolásához tehetséget érez önmagában, és kipróbálta magát iskolai versenyeken.

Az idei verseny zsűrijének elnöke Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, társelnöke Varró Dániel költő.

A felmenő rendszerű döntő kezdete: 2024. február 29., 9:15 óra. Helyszíne: 2360, Gyál, Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színházterme.

Vendégeinket 9.00 órától várjuk sok szeretettel!

FELHÍVÁS

“Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.”

Gyál Város Önkormányzata és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár meghirdeti az IV. ARANY JÁNOS VERSMONDÓ VERSENYT Gyál Város támogatásával.

A nevezés feltételei:

A versenyre a gyáli járás és felkért intézmények alá tartozó oktatási intézményekből delegált versmondók vehetnek részt:

  1. A verseny négy kategóriájának (5-6. osztályos tanulók, és 7-8. osztályos tanulók, középiskola 9-10. osztály, 11-12 (+13) osztály) legjobbjai, a zsűri döntése alapján, Gyál Város támogatása mellett jelentős díjazásban részesülnek.
  2. A jelentkezők, versenyzőként egy-egy szabadon választott verssel nevezhetnek az alábbiak szerint:
    • egy Arany János verssel, és 
    • egy ma is élő magyar író, költő versével

A versenyzők más országos, térségi versenyen helyezést elért szövegekkel nem nevezhetnek!

A IV. ARANY JÁNOS” VERSMONDÓ verseny lebonyolítása:

A verseny felmenő rendszerű, az előválogatókat az oktatási intézmények szervezik 2023. november 01. és 2024. február 10. között. Az előválogatókat követően a jelentkezéseket az oktatási intézmények küldik meg az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár részére. Oktatási intézményenként mind a négy korcsoportot (5.-6. osztály, 7.-8. osztály, középiskola 9-10. osztály, 11-12 (+13). osztály), összesen intézményenként, kategóriánként maximum 2 fő + 2 fő nevező lehet.

A döntőbe csak előválogatók után lehet bekerülni.

A verseny döntőjére 2024. február 29-én, csütörtökön, Arany János születésének 207. évfordulója alkalmából kerül sor Gyálon az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár épületében (2360 Gyál, Kőrösi út 118-120). Honlap: www.gyalikozhaz.hu

A zsűri minden versenyzőtől, összesen kettő verset hallgat meg. Az egyes produkciók ideje – lehetőleg – ne haladja meg a 4 percet! Nevezési lapot jelen felhívás mellékleteként találják.

A nevezési lapokat a felhívás és az előválogatók megrendezését követően folyamatosan fogadjuk, de legkésőbb 2024. február 20-ig kérjük beküldeni elektronikusan az alábbi email címre: velkei.erika@gyalikozhaz.hu.

A döntő kezdete: 2024. február 29., 9:15 óra. Helyszíne: 2360, Gyál, Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

Rendező: Gyál Város megbízásából az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár. 

A versenyben nevezési díj nincs!

A verseny zsűrijének elnöke Lutter Imre, előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, társelnöke Varró Dániel költő. A zsűri tagjai közé minden nevező intézmény delegálhat egy pedagógust. A delegált pedagógus nevét és elérhetőségét is kérjük megadni a nevezési lapon.

Tisztelettel kérem, az Ön által vezetett oktatási intézmény vegyen részt a versenyen, delegáljon tehetséges gyermekeket a versenyre. A felkérőlevél része a nevezési lap is. Természetesen bármilyen kérdése lenne készséggel áll az Ön rendelkezésére Velkei Erika közművelődési igazgatóhelyettes, velkei.erika@gyalikozhaz.hu  tel.: 06-70-457-2053

A program sajtónyilvános és ingyenes, minden érdeklődő nézőt szeretettel várunk a közönség soraiba!

Bretus Imre igazgató és Velkei Erika igazgatóhelyettes

Lutter Imre – magyar versmondó előadóművész, műsorvezető, költő, producer, újságíró, drámapedagógus

További információkért kattints IDE!

Varró Dániel – József Attila-díjas magyar költő, műfordító

Bővebb információért kattints IDE!

A 2023-as Arany János Versmondó Versenyről mozgóképen: