Könyvajánlók

Gyócsi Zoltán: 70 év a csodák földjén

A könyv olvasása közben belemerültem, átéltem, ott voltam. Akik szeretik és tisztelik a természetet, és szeretnének egy kicsit elkalandozni az 50-es, 60-as évekbeli Somogy megyében, Öreglak környékén, azoknak meleg szívvel ajánlom Gyócsi Zoltán könyvét.

Hüttner Szilvia – könyvtárvezető

Wilbur Smith: Az új királyság

A folyó istene sorozat egy újabb darabja.
Azoknak ajánlom, akik kedvelik Wilbur Smith ókori egyiptomi Taita sorozatát. Ebben a részben a hős harcos, a fáraó szekérhajtója Hui gyermekkorát ismerhetjük meg. Hogyan kényszerül elhagyni családját apja halála után, hogyan kerül végül Tanosz hadvezér seregébe, hogyan áll bosszút apjáért. Közben pedig nagy csaták zajlanak a kétfelé szakadt Egyiptomot megszálló hükszoszok ellen és belső viszályok is sújtják az birodalmat.
Wilbur Smithtől megszokott izgalmakat, szerelmet, kalandot kapjuk a könyv olvasásakor.

Baráth Enikő – könyvtáros
 

Tavi Kata (Tóth Katalin): Nyitótánc (Sulijegyzetek 1.)
 
Egy vörös pöttyös könyvről révén szó, nem meglepő, hogy kicsit romantikus. A kiadó 14 plusznak írja, viszont én személy szerint ajánlani, tudom a most 8. osztályba járóknak és a szüleiknek. A könyvben szó van a tanulásról, a megfelelés kényszerről, a barátságról, az összetartásról, a dühkitörésekre, a szerelemről, és nem hiányzott a kamaszkorral együtt járó lázadás sem.
 
Puskás-Lázár Beatrix (könyvtáros)

Wéber Anikó: Zuhanórepülés

A döntésekhez szükséges a felelősségvállalás, amely soha nem egyszerű feladat. Félelem, vagy vakmerőség? Hogyan nézhetünk szembe önmagunkkal? A főszereplő, Ádám történetén keresztül válaszokra lelhetünk. A regényt elsősorban kamaszoknak és ifiknek ajánlom, de felnőttek is bátran olvashatják.

Hüttner Szilvia – könyvtárvezető

Jane Corry: A férjem felesége

A női pszichothriller kedvelőinek ajánlom, amelyben egy különös szerelmi háromszög bontakozik kis és különleges kapcsolatokra derül fény mire megoldódik a nyomozás.

Baráth Enikő – könyvtáros

Albert Barillé: Egyszer volt… Az emberiség történetének képes enciklopédiája

A 80-as években népszerű rajzfilmsorozat alapján készült könyv. Mesésen mutatja be az emberiség történetét. Kicsik és nagyok is könnyen tanulhatnak belőle, akár kezdő történelem órákhoz is ajánlom.

Puskás-Lázár Beatrix (könyvtáros)

 

Einar Kárason: Viharmadarak

1959 tele, izlandi halászhajó, Új-Fundland partjai, egy soha nem látott vihar. Végeláthatatlan harc a hajóra rakódó jéggel, amely folyamatosan mindent beborít. Az ember és a természet küzdelmének gyönyörű leírását olvashatják, ahol az idő előrehaladtával már nem a hajó, hanem az emberi élet megmentése a tét.

Hüttner Szilvia – könyvtárvezető

Sophie Hannah: A Kingfisher Hill-i gyilkosságok

Bár nem Agatha Christie írta, mégis Sophie Hannah méltóan őrzi Poirot nagyszerű nyomozói szellemét. Ebben a történetben újból együtt nyomoz Hecule Poirot és Edward Catchpool felügyelő és nagyon bonyolult ügybe csöppennek, ahol igencsak szükség van a „kis szürke agysejtek”-re.


Baráth Enikő – könyvtáros

Richard Scarry: Tesz-vesz ABC

Minden korosztály számára érdekes és tanulságos meséket nyújt a Tesz-város könyvek. Ez a könyv kis történetekkel tanítja meg a kicsiket és nagyok a mindennap előforduló dolgokra. A reggeltől estig bemutatja egy család mindennapi életét, barátok és szomszédok segítségével.

Puskás-Lázár Beatrix (könyvtáros)

Edith Eva Eger: Döntés

Azért szeretem ezt a könyvet, mert a szerző, annak ellenére, hogy 16 éves korában megjárta a koncentrációs tábort, ismeri a megbocsátást és képes mindenben megtalálni a pozitívumot. A táborban átélt dolgokat, hatásait és azok feloldását, a megküzdés folyamatát vezeti végig a regényén (az életén). Mit kezdhetünk az emlékbetörésekkel, amelyeket még fizikai tünetek is kísérnek?  Van-e döntési lehetőségünk? Elérhetjük-e a belső szabadságot? Felnőtt olvasóinknak ajánlom.

Hüttner Szilvia – könyvtárvezető

Darren Shan: Rémségek cirkusza

A mai embereket érdeklik a vámpírok, de vajon tudjuk, hogy vámpír és vámpír között is van különbség. Ez a könyv, könyvsorozat betekintést nyújt számunkra a két fő vámpír faj életébe, harcába, és a többi „szörnyeteg” világába. Titokzatos, fantasy irodalom, magával ragadja az ifjú és felnőtt olvasót is.

Puskás-Lázár Beatrix – könyvtáros

Jane Corry: Hiba volt

Azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmas női pszichothrillereket, de valami többet is akarnak kapni. A gyilkosság mögött két asszony sorsa Poppy és Betty élete bontakozik ki. A két nő élete más korban más társadalmi elvárások között zajlik. Mindketten a túlélésért küzdenek a választott férfival az oldalukon. De bizonyos körülmények miatt egymás támaszai lesznek.

Baráth Enikő – könyvtáros

Mikó Csaba: Veszélyben a tölgy

3-4. osztályosoknak ajánlom ezt az izgalmas, lendületes, fordulatos könyvet. Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan él egy öreg tölgyfa 6 millió (rovar) lakosa. Ki sodorja veszélybe az otthonukat? Vannak-e bátor, elszánt vállalkozók, akik felveszik a harcot a tölgyfa védelmében? Akkor olvasd el ezt a regényt! Ne ijedj meg a vastagságától, ha belevágsz, magával fog sodorni a történet!

Hüttner Szilvia – könyvtárvezető

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Fordulatos, letehetetlen thriller, amelyben végig kitart a feszültség, hogy a furcsa szerelmi háromszögben ki is van veszélyben valójában. Az ajánlásban az van, hogy „És történjen bármi, senkinek se áruld el a végét!” Én is ezt teszem, ezt a könyvet mindenkinek el kell olvasnia, ha meg akarja tudni a megdöbbentő befejezést!

Baráth Enikő – könyvtáros

Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door – Életem a szomszédban

Ifjúsági irodalom, mely a család, karrier, barátok, és első szerelem közti kapcsolat nehézségeit mutatja meg. Megtanulhatja mi a legfontosabb szereplőinknek. Nehéz döntések születnek, és fontossá válik megértés, az elfogadás. Mindez egy gimnazista lány szemével.

Puskás-Lázár Beatrix – könyvtáros

 

Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Mit tennél, ha a napjaid meg lennének számlálva? Hogyan szerveznéd, terveznéd hátralévő idődet? Mi lenne, ha az ördöggel paktumot köthetnél? Melyek azok a dolgok, amelyek igazán számítanak az életben? Ezek a kérdések merültek fel bennem a könyv olvasása során. Ajánlom felnőtt olvasóinknak, akik szeretnének egy kicsit elmélkedni a fenti kérdéseken a regény segítségével.

Hüttner Szilvia – könyvtárvezető

Finy Petra: A tesó-ügy

Minden gyerek életében eljöhet mikor testvére lesz, de ez nem minden esetben olyan könnyű változás. Ez a könyv segíthet a kicsiknek az átmenetbe, a változások könnyebb megélésére.

Puskás-Lázár Beatrix – könyvtáros

 

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Ha szereted a nyári romantikus könyveket, ez a történet neked való. A
tinik mai és átérezhető problémáival szembesülhetsz. Új nyári barátok,
új szerelmek kezdete.

Baráth Enikő – könyvtáros