Pörög a Gyáli Szoknya

15 éves a Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület

A Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület 15 éve kezdte meg működését. 2008 februárjában, civil kezdeményezésre, óvoda pedagógusok, néptáncot kedvelő személyek összefogásával alakult meg. Elsődleges célunk a rendszeres mozgás, a közösség kialakítása volt. 2018 januárjában nagy örömünkre elindult az utánpótlás nevelés, megalakult az egyesület Ficergők gyermekcsoportja, ahol a 4-9 éves korosztály gyakorolja a néptánclépéseket.

Az egyesület művészeti vezetője: Velner Klára, a Népművészet Ifjú Mestere.

Az egyesület táncpedagógusa Pintér András.

Klára segítségével az elmúlt 15 évben hagyományt tudtunk teremtetni ott, ahol nem volt mély gyökere a magyar néptáncnak, népzenének, hagyományőrzésnek. Célunk a néptánc, a népzenei értékek megőrzése, táncházak, táncszínházak szervezése. Fontosnak tartjuk, hogy a zene, a tánc és kézművesség mindannyiunk közös nyelveként működjön. Az egyesületünk munkájára jellemző a magyar folklór hiteles bemutatása és színpadra állítása. Minden év áprilisában nagyszabású táncszínház jellegű gála műsort szervezünk, a hagyomány, a korszerűség és az igényesség jegyében a Gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében. A tanult koreográfiákat magángyűjteményből származó eredeti viseletekben mutatjuk be, amik kiegészítésre kerültek hasonló stílusú jelmezekkel. Terveink között szerepel a felnőtt és gyermekcsoport létszámának bővítése. Minél több felkérésnek szeretnénk eleget tenni, a következő években is.

Várjuk azokat, akik szívesen gyakorolnák a néptánclépéseket, mind a felnőtt, mind a gyermekcsoportban a jövőben, hogy minél többen ismerhessék meg a magyar kultúra ezen, csodálatos hagyományait.

Táncoktatás gyermekek: minden héten hétfőn 16.30-17.30-ig az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében

Táncoktatás felnőttek: minden héten hétfőn 17.30-19.30-ig az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében

Kapcsolat: Kalmárné Mogyorósi Andrea 06-20-4551-343

Email cím: pgysze@gmail.com

 

2023-ban 15 éves lett a Pörög a Gyáli Szoknya. Gálaműsorukról a Williams TV készített felvételt:

2024-ben a Gyáli Közművelődésért Díjat az Egyesület elnöke Kalmárné Mogyorósi Andrea vehette át.

A Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület Lakodalom a hagyományban című előadása 2022-ben: