Cukorbetegek Egyesülete

A Cukorbetegek Egyesülete 1993. évben alakult.

A diabétesz kovácsolta és köti össze a tagságot.

Ma már a diabétesz népbetegségnek tekinthető, hiszen Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros cukor-anyagcserével rendelkezik. Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon, ohgy nem tud anyagcsere betegségéről, ami a cukorbetegség előszobája, inzulinrezisztencia (IR).

Egyesületünk kiemelt feladata: a cukorbeteg életmód minőségének javítása, szinten tartása, elsősorban edukációval. Előadások szervezése, városi egészségnap rendezése, a cukorbetegek érdekképviselete, tájékoztatása. Kapcsolattartás a hasonló profilú társ egyesületekkel.

Havonta egyesületi taggyűlésen találkozunk a tagtársakkal. Szakorvosi előadásokat hallgatunk a cukorbetegség kezeléséről és a kezeletlen cukorbetegség szövődményeiről.

Heti rendszerességgel részt veszünk a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) által szervezett online előadásokon.

A cukorbetegség szövődményeit késlelteti, de meg is akadályozhatja a gyógyszeres kezelés, az egészséges életmód (diéta), és a rendszeres testmozgás. A Millenáris Parkban hétfőn és szerdán nordic walking edzésen állóképességünk, gerincünk, izomzatunk, tüdőnk kapacitását növeljük. A nordic walking edzéseink nyitottak az érdeklődők számára.

Havonta belföldi kirándulásokat szervezünk vár-, és kastélylátogatás, városnézés és gyógyfürdőzés programmal, tárlatvezető/idegenvezető felkérésével.

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárral karöltve városi egészségnapokat szervezünk, mely esemény nyitott a lakosság részére is.

Jó egészséget kívánok!

Lukácsik Györgyné
CBE elnök