Kovács István Pál Dalkör

     

 A Kovács István Pál Dalkör működése
    
Először csak hallgattuk a nótákat,
aztán együtt énekeltünk,
majd énekelve, közönséget szórakoztatva 2005-ben megszerveztük nótaműsorainkat.
2008-ban egyesületet alapítottunk, az elnevezést az énekesek javasolták.
2018-ban a 150. előadást tartjuk.                                                    
 
Egyesületünk már létrejötte előtt, 2005-től tartja fontosnak a kitűzött célt: „Nótázzunk együtt, gyáliak!” És a gyáli újságban megjelent felhívásra jöttek a gyáliak! Azóta szinte havonta elhangzik a közösségi ház színpadán: „Cudar ez a világ!...AZT A RAGYOGÓJÁT!”.  
A Dalkör – melyet az újpesti Ki mit tud-on kétszeres nóta-kategória győztes énekesünk, majd névadónk kezdeményezett – „…AZT A RAGYOGÓJÁT!” címmel rendezi  a nótaműsor-sorozatot, melyen egy-egy neves vendég énekes, a Dalkör tagjai, a térség népdalkörei és táncosai lépnek fel. Néhány név a vendégszereplők közül: Madarász Katalin, Máté Ottilia, Csongrádi Kata, Tarnai Kiss László, Nógrádi Tóth István, B. Tóth Magda, Miklóssy József,Tolnai András, Fényes György stb. A műsoros estek vonzzák a térség közönségét, gyakran vendégszerepelünk mi is a környező településeken. Műsorainkon szorgalmazzuk az együtténeklést a közönséggel.   
A nótás klubok körében elismerést szereztünk az egyesületünk által szervezett Nemzetközi Népdal- és Nótaéneklési Verseny megrendezésével 2012-ben, amit 2017-ben újra megrendeztünk. 100. műsorunkat nótás klubok és énekesek találkozójával ünnepeltük. 2010-től énekeseket képző Nótakurzust szerveztünk. Szakmai tanácskozás, tapasztalatcsere, daltanulás, gálaműsor vendégénekesekkel színezte programunkat. Sikeres nótabált is rendeztünk, melyre az ország számos tájegységéből érkeztek vendégek. A csárdásverseny sikere emelte a nóta műfaj népszerűségét.
Műsorainkon a zenei kíséretet 5 tagú cigányzenekar biztosítja. Hetente műsorokra felkészítő foglalkozáson vesznek részt énekeseink a szakma kiváló énekes-dalszerző korrepetitor-a, Pálkerti Zsuzsanna vezetésével.
Énekeseink rendszeresen szerepelnek fővárosi, térségi és helyi klubok által rendezett műsorokon. Daléneklési versenyeken is sikeresen szerepeltek, több dobogós helyet szereztek Szeged, Eger, Kaposvár, Gyöngyöstarján, Győr, Budapest, Kecskemét, Szlovákia stb. helyeken rendezett versenyeken. Veszprémben 2011-ben a Hungaricum nótaéneklési versenyen alkalmi kórusunk bronzdiploma minősítést kapott, szólóéneklésben is több énekesünk ért el dobogós helyezést. Itt mutattuk be Pálkerti Zsuzsanna szerzeményét, a „Gyáli csárdás”-t. Gyakran vendégszerepelünk a térség településein, részt vettünk a MAGYAROK VILÁGTALÁLKOZÓJA „Ezer torokból szól a dal” programján dalcsokor éneklésével. Vendégszereplésen vettek részt énekeseink Erdélyben: Gyergyóújfaluban Falunapokon, Marosvásárhelyen 2014-ben 40 fő pártoló taggal autóbuszos út megszervezésével vettünk részt az erdélyi fellépéseken. Itthon pedig ünnepi műsorunkon marosvásárhelyi és felvidéki énekesek is felléptek, de vendégünk volt egy pécskai klub is.
A közönséggel jó kapcsolatunkat évzáró műsorokon „fehér asztal” mellett is ápoljuk, erre az egyesületi tagokon kívül pártoló tagokat és nótarajongókat is meghívunk, táncolási lehetőséget is teremtünk. Ünnepi műsorainkat barátok körében, mindig jó hangulatban ünnepeljük.
Városi műsorokon, a Szabadtűzi Lovagrend országos szintű főzőversenyén, térségi kulturális és nyugdíjas találkozókon, sérült gyerekekért rendezett jótékonysági gálaműsoron, költészet napján,  a Magyar Kultúra Napján, Advent Gyálon műsoron, ünnepségeken rendszeresen szerepelt egyesületünk. Műsorainkra a Közösségi Ház biztosítja a színháztermet és az öltözőt, nyáron a díszudvar színpadát, hangosítást, plakátkészítést valamint a heti próbákra termet és zongorát. Támogatja műsorainkat az önkormányzat, a NEA, a Dankó Rádió és több helyi szervezet és vállalkozó, és természetesen a közönség.                                         
Köszönet  mindenkinek a részvételért, támogatásért, a bíztatásért!
                                                                                                 Kovács Istvánné  
                                                                                                        elnök