Nőnap

A nők egyenjogúsági mozgalma 1857-ben kapott nagy lendületet, New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért, emberibb munkafeltételeket.

Koppenhágában 1910-ben megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin fogalmazta meg a modern nőmozgalmak irányait: szorgalmazta a nők és gyermekek védelmét és a nők részvételét a jelentősebb nemzeti és nemzetközi eseményeken.

A Nemzetközi Nőnapot 1977-ben az ENSZ hivatalos ünneppé tette. Száz év alatt a nőmozgalmak iránya is változott, egyre inkább a nők társadalomban viselt sikeres szerepe, de emellett kiszolgáltatottsága, védtelensége, a jogegyenlőség, a nők ellen elkövetett különféle erőszak formáira való figyelmeztetés került a fókuszpontba.

A hölgyeknek a kultúra területén is óriási szerepe van. A statisztikák szerint a szabadidős programokat 70 százalékban – Gyálon is – a hölgyek szervezik a szeretteiknek, családnak, a baráti körnek. A nők sokkal nyitottabbak, érzékenyebbek a közösségi cselekvésre, értékteremtésre, színházra, zenére, különféle kulturális tartalmú programokra. A Közösségi Ház és Városi Könyvtár nevében szeretnék köszönetet mondani minden kultúrakedvelő hölgynek, hisz nélkülük nem lenne ennyire színes, vidám és gazdag a gyáli kultúra ügye.

Clara Zetkin és Rosa Luxemburg nőjogi harcos (1910) – wikipédia