Meghívó – március 15-i nemzeti ünnepre

2023.03.15.

176 éve, 1848. március 15-én robbant ki Pesten a nemzet felemelkedéséért küzdő ifjúság által vezetett forradalom. A Párizsból induló forradalmi hullám két nap alatt érte el Bécset, majd Pestet. A forradalom élére Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór álltak. Petőfi Sándor naplójából tudhatjuk, hogy a Pilvax kávéházban született meg a forradalom menetrendje, először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját. A Tizenkét pontból álló radikális követelés és a Nemzeti dal így lett gyorsan ismert Pesten. A röplapok hatására délután 3 órára a Nemzeti Múzeum kertjébe gyűlést hirdettek. A Múzeum-kertből a tömeg a Városházára, majd Budára vonult Táncsics Mihály kiszabadítását követelve. Aznap este a Nemzeti Színházban a nép akaratára Katona József Bánk bán című előadását tűzték műsorra. Március 15-e a legnagyobb nemzeti ünnepeink közé tartozik, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma volt és az is marad.

Gyálon méltó megemlékezéssel tiszteleghetünk a márciusi ifjak előtt 2024. március 15-én az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban.

10.00 órától ünnepi megemlékezés kezdődik a Színházteremben.

Ünnepi beszédet mond: Pápai Mihály polgármester.

Az ünnepi műsor közreműködői: Habodász István színművész, a Gyáli Arany Néptáncegyüttes és a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola tanulói.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven koszorúzással zárul a Templom téri kopjafánál.