Meghívó – október 23-i városi megemlékezésre

2023. október 23., 17:00

1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem meghatározó és fényes eseménye volt. 67. évvel ezelőtt a diktatúra ellen fellázadva, egyetemi és civil tüntetéssorozat kezdődött, amely forradalmi ellenállásban folytatódott. A nemzeti tiltakozást a szovjet hadsereg fegyveres beavatkozása törte meg. Gyálon – ezeken a napokon – a Pribék János vezette Nemzetőrség az egész közösséget cselekvésre bírta. A közösségi ház elődjében, a mozi épületében gyűlt össze a helyi lakosság, hogy megalakítsák a Nemzeti Bizottságot, a Nemzetőrséget. Az évfordulóló alkalmából ugyanezen a „történelmi” helyen az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermébe hívjuk a város lakóit közös megemlékezésre.

A megemlékezés keretében láthatják a Érdi SZC Eötvös József Technikum tanulóinak megemlékező színpadi műsorát, közreműködik Ivancsics Ilona, színművésznő. Ünnepi beszédet mond dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő.

A színházi programot követően az megemlékezők a hagyományok szerint fáklyákkal vonulnak a Templom térre, hogy elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit az 1956-os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál.

A megemlékezésre 2023. október 23-án pénteken, 17 órától kerül sor az Arany János Közösségi Ház Színháztermében.