Szerepjáték Klub

2024. április 19.

Te magad legyél a hős egy fantáziadús világban. Vegyél részt egy kreatív játékban, ahol a viselkedésed is megszabja a történet alakulását!

A legfontosabb a szerepjátékban, az a közös szórakozás élménye, a jó hangulatú együtt töltött délután…

Hogyan kell játszani az asztali szerepjátékokat?

Kiemelt kelléke a szerepjáték könyv, amely tartalmazza az adott játék szabályrendszerét. Ezek a könyvek nem magát a történetet tartalmazzák és nem is a végkifejletet, hanem azokat a szemléletmódokat, kereteket, világleírásokat, amelyek között a társasjáték résztvevői alakíthatják a történetet. A történetek soha nem adottak teljes egészében, a résztvevők formálják, bár az események néha emlékeztethetnek a szerepjátékkal kapcsolatos film vagy könyv cselekményeire.

Milyen szerepeket lehet eljátszani?

Minden szerepjáték társasjáték fontos szereplője a mesélő. A játékosok jó, ha ismerik a szerepjáték könyv tartalmát, azonban a mesélő feladata a szabályok betartatása és ő felel a történet előmeneteléért is. Fontos szerepe van és talán nehezebb is, mint a játékosoknak.

A mesélő feladata nem csak a teljes környezet, a külső körülmények alakítása (az időjárástól kezdve az erdő állatvilágán át a városi környezetig minden), hanem a játékosokon kívüli szereplő megszemélyesítése. A történetben egyszer feltűnő kocsmáros, taxis vagy mondjuk többször is szereplő varázsló. Ők a nem játékos karakterek.

A karaktereknek két csoportja van: egyrészt vannak a nem játékos karakterek, másrészt vannak a játékos karakterek, azaz a főszereplők, akiket a játékban részt vevők irányítanak. Minden karakterhez tartozik egy karakterlap, ami tartalmazza a számszerű értékekben kifejezett tulajdonságaikat vagy speciális képességeiket és a felszerelésüket.

Milyen típusú asztali szerepjáték létezik? Hol van lehetőség kipróbálni őket?

Rengeteg típusuk létezik és egy komoly szubkultúra is épült e köré a hobbi köré. Típusukat tekintve nagyon sokfélék lehetnek, akár fantasy, sci-fi vagy horror játékok.  A legismertebbek például a M.A.G.U.S, Dungeons & Dragons, Star Wars, Armageddon 2092 stb.

Következő alkalom 2024. április 19-én., pénteken, 17 órától a könyvtár felnőtt részlegében. (Becsatlakozni 17-18 óra között lehetséges)

Helyszín: a könyvtár felnőtt részlege

A program ingyenes!