Véradás

2023.11.24., 10:00 - 18:00

Időpont: 2023. november 24., péntek, 10.00-18.00 óra
Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár
2360 Gyál, Kőrösi út 118-120.
A véradónak személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát kell magával hoznia.
Minden önmagát egészségesnek érző ember adhat vért. Aki esetleg Covid beteg volt, az a tünetmentesség után 3 héttel részt vehet a véradáson. Azt, hogy ki nem adhat vért, azt a helyszínen lévő orvos dönti el. A helyszínen egyszerre 4 ágyon történik a véradás.
A véradás menete:
A véradás teljes folyamata 30–35 percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyi igazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt; lakcímet igazoló kártyát; TAJ kártyát. Ezen dokumentumok fénymásolata nem fogadható el.

A vér leadása nagyjából 5–7 percig tart, melyet követően 10 percet pihennie kell a véradónak. A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a hazai térítésmentes véradás szervezésében. A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete közel 180 településen szervezi a lakossági, munkahelyi véradásokat. A véradásokon évente közel 30.000 fő jelenik meg és adja le vérét, hozzájárulva ezzel az egyenletes vérellátás biztosításához Magyarországon.
A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.
A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie, egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a véradásra, van-e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve.
Az orvosi és laborvizsgálat alkalmával vérnyomásmérésre, hemoglobinszint mérésre, illetve a fő vércsoportok (A, B, AB, 0) kerülnek meghatározásra. Amennyiben a véradó minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét.