Fogyasztó Védelmi Egyesület Gyáli Szervezete

     

A fogyasztóvédelmi Egyesület Gyáli Szervezete 18 éve működő egyesület. Ez idő alatt foglalkozott sok-sok a lakosság által felvetett közérdekű problémákkal. Mint civil szervezet, tagja vagyunk az Országos  Fogyasztóvédelmi Egyesületnek. Szakmai útmutatást, információkat kapunk és az előadásokhoz a témával kapcsolatos előadók segítik munkánkat. Lakossági megkeresések, főleg kereskedelmi és szolgáltatási problémák miatt történik és itt javuló tendenciát tapasztalunk, mert a szolgáltatók igyekeznek mielőbb megoldani a problémákat.
Az interaktív felvilágosító előadások több éve folyamatos megtartásra kerülnek az általános iskolák hatodik osztályos tanulói részére. Az iskolák fogadókészsége nagyon kedvező, nem szólva a gyerekek körében aratott tetszésről. Jó hangulatban, aktivitással telnek az órák. Nagyon jó ötlet volt, hogy a bemutatókon több féle élelmiszer közül lehet választani, és elmondhatják miért döntöttek mellette. Az előadó széles ismertetőt ad az egészséges táplálkozásról, életmódról és a tudatos vásárlásról. A jó és kevésbé hasznos élelmiszerekről. Szó kerül a vegyes élelmiszer fogyasztásról és a rendszeres, napi többszöri étkezés fontosságáról.
A Bartók Béla Általános Iskola által szervezett ÖKO Nap-on több éve részt veszünk együttműködés keretén belül a Cukorbetegek Egyesületével. A rendezvényen minden évben más-más egészséges ételbemutatót valamint tesztlap kitöltést szervezünk.
A projectben említett feladatunkat már azzal a szándékkal indítottuk el, hogy csakis eredményes lehet. Az interaktív módszer alkalmazása során bizonyos hiányosságok kiderültek és reméljük, hogy a meglévő válasz megmarad, nem felejtik el, sőt a családban is beszélnek róla. Az előadás során az egyes káros élelmiszerek, italok ismertetése szintén eszükbe jut, ha netán megkívánnák a Colát. Tájékoztatást kapnak a tudatos vásárlásról is, termékek jelöléséről, hogy mit kell figyelembe venni /lejárati idő, felhasználhatóság, kalória stb/ valamint a testmozgás fontosságáról.
Az elmúlt évtől nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerek pazarlása és a hulladék kezelése is.
A Fogyasztóvédelmi Egyesület Gyáli szervezete egy kicsit eltér a valóban hagyományokat követő és teremtő egyesületektől. Nincs ének, zene, tánc, de van felvilágosítás, tanácsadás, problémamegoldás vagy legalábbis annak elősegítése
Amennyiben ezek a feladatok beleférnek ebbe a fogalomba, akkor mi hagyományt szeretnénk teremteni.