Március 15.

   


A dicsőséges március ünnepe
 
171 éve, 1848. március 15-én robbant ki Pesten a nemzet felemelkedéséért küzdő ifjúság által vezetett forradalom. A Párizsból induló forradalmi hullám két nap alatt érte el Bécset, majd Budapestet. A forradalom élére Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór álltak. Petőfi Sándor naplójából tudhatjuk, hogy a Pilvax kávéházban született meg a forradalom menetrendje, először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját. A Tizenkét pontból álló radikális követelés és a Nemzeti dal így lett gyorsan ismert Budapesten. A röplapok hatására délután 3 órára a Nemzeti Múzeum kertjébe gyűlést hirdettek. A Múzeum-kertből a tömeg a Városházára, majd Budára vonult Táncsics Mihály kiszabadítását követelve. Aznap este a Nemzeti Színházban a nép akaratára Katona József Bánk bán című előadását tűzték műsorra. Március 15-e a legnagyobb nemzeti ünnepeink egyike, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma volt és az is marad.
 
Gyálon méltó megemlékezéssel tiszteleghetünk a márciusi ifjak előtt. 2019. március 14-én 17 órától az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében ünnepi megemlékezés kezdődik, beszédet mond Erős József alpolgármester. Az ünnepi műsorban megtekinthetik az Ady Endre Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsorát, közreműködik Simon Kornél Arany Medál-díjas színművész, rendező. Az ünnepség a hagyományokhoz híven koszorúzással folytatódik a Templom téri kopjafánál.
 
Simon Kornél: a Pesti Magyar Színiakadémia tagjaként lépett első alkalommal színpadra, pályafutását Szegeden, majd a Vidám Színpadon kezdte, a Centrál Színház színésze volt. Számos sikeres magyar filmalkotás címszereplője. Több színházi darab rendezője, a Győri Nemzeti Színház, a Jászai Mari Színház, a Centrál Színház alkotója.     

Időpont:
2019. március 14., 17 órától