Március 15.


A dicsőséges március ünnepe
 
171 éve, 1848. március 15-én robbant ki Pesten a nemzet felemelkedéséért küzdő ifjúság által vezetett forradalom. A Párizsból induló forradalmi hullám két nap alatt érte el Bécset, majd Budát és Pestet. A forradalom élére Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór álltak. Petőfi Sándor naplójából tudhatjuk, hogy a Pilvax kávéházban született meg a forradalom menetrendje, először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját. A Tizenkét pontból álló radikális követelés és a Nemzeti dal így lett gyorsan ismert Budán és Pesten. A röplapok hatására délután 3 órára a Nemzeti Múzeum kertjébe gyűlést hirdettek. A Múzeum-kertből a tömeg a Városházára, majd Budára vonult Táncsics Mihály kiszabadítását követelve. Aznap este a Nemzeti Színházban a nép akaratára Katona József Bánk bán című előadását tűzték műsorra. Március 15-e a legnagyobb nemzeti ünnepeink egyike, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma volt és az is marad.
 

A márciusi hősökre emlékeztünk Gyálon
https://www.youtube.com/watch?v=jFG9lykcoCs&list=PLPZmySdRlZdvSuYILThNUjq-0HqjwNluX&index=3

Rendhagyó módon idén március 14-én emlékeztünk Gyálon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. A városi ünnepség helyszíne az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színházterme volt, ahol ünnepi beszédet mondott dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő. Beszédében kiemelte:

„Sokat jelent számunkra március idusa.
Sokat jelent nekünk, mert ez a nap a remény, a tavasz és az újjászületés ígérete. Az a nap, amikor a nemzet megtette azt, amire két évtizede várt:
Lebontott mindent, ami a nemzeti egység és felemelkedés útjában állt. Ez a nap lebontotta a falakat, ami elrejtette a jobb jövőt, és kinyitott egy kaput, amin egy a magyarok nemzetsége elindulhatott végre előre, annyi év várakozás után.

Számunkra ezt jelenti március idusa - március 15. napja.
Egy valóra vált álom, amit a kor nemzedékének legnagyobb alakjai készítettek elő, terveztek meg és formáltak valósággá.”

Az ünnepi műsor részeként Simon Kornél színművész Petőfi Sándor: Talpra magyar, majd Akasszátok föl a királyokat című versét adta elő. Az A-Banda zenekar népzenei műsora és a Gyáli Arany Gyermek Néptáncegyüttes táncbemutatóját követően a Gyáli Ady Endre Általános Iskola tanulóinak színvonalas műsorát láthatták a résztvevők.

Az eseményen részt vett Pápai Mihály polgármester, Erős József alpolgármester, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Babák László Mátyás, a Gyáli Járási Hivatal vezetője, valamint Gyimesi István és Kovalik Józsefné, városunk díszpolgárai is.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven koszorúzással zárult a templom téri kopjafánál.