Madridi Nemzeti Múzeum Képtára

     
Közművelődés másként! - Online kiállítások a Madridi Nemzeti Múzeum képtárból

Az Arany János Közösségi Ház Önöknek, gyáliaknak köszönhetően sikeres évet zárt 2019-ben. Az éves látogatószám 113 836 fő volt. A Közösségi Ház által szervezett és kísért programszám meghaladta az 3205, ami napi 8,8 eseményt jelent. A honlap és a Facebook felületek látogatottsága nőtt, az elért olvasók száma havi 25 ezer fő volt, a rendszeres bejegyzésolvasók száma elérte a havi 16 ezer főt. Az egészségügyi veszélyhelyzet és a Kormányzati intézkedések a közművelődés számára is új helyzetet teremtett. Mivel személyesen nem találkozhatunk, a munkatársaimmal kihasználva a virtuális felületek adottságait és az Önök nyitottságát, minden nap megosztunk Önökkel egy ön-, és közművelődésre, oktatásra, képzésre, fejlesztésre alkalmas hírt, információt, lehetőséget, tartalmat, interaktív játékot. Képzeljék el hogy a Közösségi Házban vannak és ott művelődnek, tanulnak, szórakoznak az önök és a most szűkebb környezetük örömére. Mi most is Önökkel vagyunk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Museo del Prado a Madridi Nemzeti Múzeum képtára.

Építésének kezdete 1785, a gyűjtemény alapját az 1819-ben megnyílt királyi gyűjtemény képezi.
A Prado a világ egyik legrégibb és leghíresebb képtára és a madridi nevezetességek egyik csúcspontja. Eredetileg királyi gyűjtemény, amelynek első részét még a Habsburgok vették meg, vagy rendelték meg, majd az állományt a Bourbonok bővítették. III. Károly uralkodása idején vetődött fel az az ötlet, hogy a pinakotéka számára külön épületet építsenek. A terveket Juan de Villanueva készítette el. 1819-ben avatták fel az új épületet mint „a királyi festménygyűjtemény múzeumát”. Anyagának legjelentősebb részét a spanyol festészet (Murillo, Velázquez, Francisco de Goya) alkotja, azonban rajtuk és szobrokon kívül több, mint 5000 rajz, 1000 érme, és medál és egyéb szépművészeti alkotások tekinthetők meg.

Most online is felfedezhetjük a képtárat, megcsodálhatjuk a gyűjtemény csodás darabjait!

MUSEO DEL PADRO