Beatles

     

Jeles napok - 50 éve ezen a napon oszlott fel a Beatles

1970. árpilis 10-én, egy héttel szólóalbumának megjelenése előtt, tette McCartney azt a nyilatkozatot egy ál-interjún, hogy kilép a zenekarból és szólókarrierbe kezd. Bár, már korábban sok nézeteltérés volt a tagok között és a döntést a menedzser, Brian Epstein halála is elősegítette, ez volt az a momentum, amiből már biztosan tudható volt, hogy nem lesz közös folytatás, tekintve, hogy McCartney decemberben pert is indított a többiek ellen.
A brit zenekar négy tagja (Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Star) az ötvenes évek végén ismerkedtek meg, mindannyian liverpooli születésűek. Az együttes 1960 táján alapították meg Hamburgban.

1963 októberében Brian Epstein egy olyan nagy sikerű koncertet szervezett a londoni Palladiumban, ami megállíthatatlanul elindította a „Beatles mániát”, a Nagy-Britanniából kiindult, korszakalkotó könnyűzenei „őrület” végigsöpört az egész világon.

1970 májusában a zenekar hivatalos felbomlása után került a boltokba utolsó fekete szegélyes „gyászkeretes” Abbey Road címre hallgató stúdióalbumuk. Legutoljára kiadott, utolsó közös számuk pedig a Get Back. Utolsó hivatalos koncertjüket San Franciscóban adták 1966. augusztus 29-én.

McCartney a feloszlást követően is sikeres tudott maradni 500 millió lemezt adott el világszerte. 1997-ben II. Erzsébet királynő érdemeit megbecsülve lovaggá ütötte, az USA-ban 21 szeres Grammy-díjas lett.
A világon vitathatatlanul máig a legsikeresebb könnyűzenei csapat, e mellett meg kell említeni, hogy a filmművészet terén is számtalan meghatározó alkotással büszkélkedhetnek:
Első próbálkozásuk az Egy nehéz nap éjszakája című vígjáték. Továbbá 1965-ben forgatták a Help! című, színes, fantasztikus filmet. A Magical Mystery Tour című alkotás mára kultuszfilm lett. A Sárga tengeralattjáró címet viselő animációs film zenéje felejthetetlen.

Fotó: Iain MacMillan (1969)