Szerelmesfilm

     
Közművelődés másképp - Filmajánló

Mivel személyesen nem találkozhatunk, a munkatársaimmal kihasználva a virtuális felületek adottságait és az Önök nyitottságát, minden nap megosztunk Önökkel egy ön-, és közművelődésre, oktatásra, képzésre, fejlesztésre alkalmas hírt, információt, lehetőséget, tartalmat, interaktív játékot. Képzeljék el hogy a Közösségi Házban vannak és ott művelődnek, tanulnak, szórakoznak az önök és a most szűkebb környezetük örömére. Mi most is Önökkel vagyunk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Szerelmesfilm színes, 1970-ben bemutatott magyar játékfilm. Rendezője és forgatókönyvének írója Szabó István, akinek ez volt első színes filmje.

A rendező előző két filmjének, az Álmodozások korának és az Apának bizonyos értelemben folytatása. Alaptörténete természetesen más, de hasonló a jelent emlék- és fantáziaképekkel megszakító, több idősíkot egymásbajátszató dramaturgiája; mindhárom film főhőse Bálint András, és a történetet az ő kommentárjai kísérik. Ezzel a filmmel Szabó István filmrendezői pályáján lezárult a saját nemzedékét középpontba állító alkotások sora.

A korabeli kritika a filmet vegyesen fogadta. Hol terjengősnek, hol túl szubjektívnek, hol túlzóan érzelmesnek találták. „Az izgatott beszéd arról, hogy a Szerelmesfilm mennyire szubjektív és lírai, a kritikának arra volt jó, hogy ne kelljen szembenézni a film igazi tartalmával. Jancsi és Kata történetét ma már szinte mint dokumentumfilmet nézhetjük. Egyfajta kortörténeti emléket, amelynek szubjektivitása feltétlenül csökkent, ugyanakkor szinte döbbenten tapasztaljuk, hogy a korról milyen pontos látleletet adott.

A film egyik főszereplője Halász Judit, aki tavaly nagy sikerű koncertet adott Adventi programsorozatunkban!

A filmet a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum vimeo oldalán ITT tekinthetik meg.