Shakespeare

     

Jeles napok - Április 23.

Született és meghalt!

Ilyen is ritkán adódik a történelem során, hogy egy személy állítólagos szülinapja és a halálának napja egybe essen. És mégis létezik! William Shakespeare kora egyik legnagyobb alakja, a Julián naptárt figyelembe véve 1564. április 23.-án született és 1616. április 23.-án halt meg. Viszont a Gergely naptár szerint május 3.-án halt meg.

1592-ben tűnik először fel a történelem során színházi körökben, azonban akkoriban elég gyengék voltak az írásos források. Önéletrajzában több feltételezés és történet született, mi is történt valójában. Ami viszont biztos, hogy kiváló színész és író hírében ált az 1590-es években, így nem csoda, hogy a Lordkamarás Emberei társulat résztulajdonosa lett, mely társulatot 1603-ban „Királyi Társulat”-nak nevezik át I. Jakab adományai miatt.

150 évvel halála után kételyek merültek fel munkásága kapcsán, mai napig kérdőjeles egy-két munkája, melyet a tudósok inkább Christopher Marlowe, esetleg Francis Bacon vagy más korabeli író, költőnek tanúsítanának. Egyelőre még nincs hitelt érdemlő feltételezés.

Shakespeare több műfajban is írt, főként iskolában kötelezőként a tragédiáit tanuljuk, mint a Rómeó és Júlia-t, vagy a Hamlet-et. A XXI. században is előszeretettel játszák színházak is a műveit.

Míg a tudósok mást nem állítanak addig ő lesz kora egyik legnagyobb alkotója, és addig egybe fog esni a születésnapja és a halálának a napja.


Kép: wikipédia