Fotótörténeti könyvek és albumok online

     

Közművelődés másképp - Online fotótörténet!

Hamarosan újra találkozhatunk, élettel és zsivajjal tölthetjük meg termeinket és könyvtárunkat! Addig is folytatódjon a virtuális varázslat: film; színház; könyv; zene; kultúra, Közösségi Házunk tolmácsolásában!


"Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL). – számolt be a hírről az index.hu.

A gyűjteményükben található könyvekből 1.4 millió példánynál törölték el a korlátozást, így most egy rövid regisztráció után, a keresőt használva a fényképezés történetének híres könyveit is átlapozhatjuk, olyanokat melyeket a mi gyűjteményünkben is őrzünk. Az archívumban autonóm (művész) fotográfiai irodalmat, fotótörténeti albumokat és fotótechnikai könyveket is megtalálhatunk. A listában szerepel Naomi Rosenblum A World History of Photography és Susan Sontag On Photography című írása, vagy a fotótörténeti esszéket tartalmazó Classic Essays on Photography, melyből ikonikus alkotók fényképezéssel kapcsolatos gondolatait ismerhetjük meg. De ikonikus fotográfusok albumait is megtekintheted a regisztrációt követően."

A Teljes cikk és a fotokiadványok gyűjteménye ITT található.


Fotó: André Kertész - Cirkusz, 1920