Charles Lindbergh repülése

     
Május 20. - A repülős sztár csúcsteljesítménye és rémtettei.

Az amerikai Charles Lindbergh 1927-ben ezen a napon 33 és fél óra alatt átrepülte az Atlanti-óceánt, kiszállt a repülőjéből és így nyilatkozott:
„Jól vagyok, de jólesne egy vízzel teli kád, egy pohár tej és egy kifli.”
Ez 93 éve ezen a napon történt. A vállalkozás alapja egy 25 ezer dolláros díj volt, amelyet Raymond Orteign alapított, kifejezetten a New York-Párizs útvonal leszállás nélküli teljesítésére. Sok sikertelen próbálkozás után, az Atlanti-óceán ezen az útvonalon történő átszelése, elsőként a 25 éves Carles Lindberghneknek sikerült.

A pilóta hatalmas érdeklődés középpontjába került, egy csapásra híressé vált, még sláger, képregény és tánc is született róla.
Az újdonsült hős további élete cseppet sem volt csodálatra méltó, bár elkötelezettsége a repülés iránt példátlan. Mérnöki pályáját otthagyva, próbált minél nagyobb tapasztalatot szerezni, vezetett sétarepülőt, ejtőernyőzött, később légipostai szállítmányozást vállalt. A légierő pilótaképzőjét elvégezte és megszerezte a kitűzött cél teljesítéséhez szükséges anyagi fedezetet.

Ezt a nemes cselekedetet később sötét tettek árnyékolják be. Kezdődött 1932-ben, amikor is  másfél éves kisfia elrablását jelenti be. A gyermeket holtan találják és bár a nyomozás nem talál bizonyítékot, egy német származású bűnbakot kivégeznek. Az apa gyanús viselkedése megkérdőjelezi a döntés megalapozottságát. E sötét történet rá nézve kompromittáló elemei megingatják Lindbergh emberi nagyságát, de a közvélemény érdeklődésének középpontjában marad.
Későbbi nyilvános politikai szerepvállalása - ami náci szimpatizáns, antiszemita - tovább csorbítják népszerűségét.

Halála után magánéletének további visszásságai kerülnek napvilágra. Ugyanis házasságával párhuzamosan Németországban is több családot tartott fenn, és ez amerikai felesége számára is döbbenetes titok volt.